Kliknij, aby zobaczyć więcej produktów.
Nie znaleźliśmy produktów.

Patelnie ze stali węglowej

W tej kategorii znajdziesz funkcjonalne patelnie ze stali węglowej o doskonałej jakości. Produkty te są znacznie lżejsze niż żeliwne i szybciej się nagrzewają, dlatego pozwalają na błyskawiczne smażenie bez przywierania. W dodatku nadają się do indukcji. Patelnia ze stali węglowej otworzy przed Tobą szerokie pole do kulinarnych eksperymentów, niezależnie czy przygotowujesz szybkie śniadanie czy wystawną kolację.

Stal węglowa – materiał gwarantujący funkcjonalność  

Stal węglowa to materiał dobrze znany, przede wszystkim, przez miłośników kuchni azjatyckiej. Wykonuje się z niego między innymi popularne chińskie woki. Patelnie ze stali węglowej ceni się głównie ze względu na ich bardzo dobre przewodnictwo ciepła. Naczynia bardzo szybko się nagrzewają. Ponadto długo utrzymują temperaturę przygotowywanych potraw. Lżejsze i poręczniejsze od patelni żeliwnych, dają kucharzowi większą swobodę ruchów. W przeciwieństwie do produktów teflonowych nie zaszkodzi im użytkowanie metalowych narzędzi kuchennych. Patelnia ze stali węglowej ma nieprzywierającą powierzchnię. Oznacza to, że smażone dania nie przyklejają się do dna. Dzięki temu potrawy przygotowywane przy jej pomocy nie wymagają użycia dużych ilości tłuszczu, a przez to okazują się mniej kaloryczne. Według znawców kulinariów stal węglowa nadaje daniom charakterystyczny posmak typowy dla potraw przygotowywanych na kuchni opalanej węglem. Przed przystąpieniem do smażenia niezbędne jest odpowiednie zahartowanie patelni. Aby to zrobić, trzeba wlać do naczynia olej i doprowadzić do jego spalenia. Dzięki temu stalowa powierzchnia pokrywa się warstwą węglowej patyny zapobiegającej przywieraniu potraw.

Zalety patelni ze stali węglowej:

  • duża odporność na uszkodzenia
  • trwałość
  • stal jest ferromagnetyczna – naczyń stalowych można używać na wszystkich kuchenkach
  • można smażyć na niej wszystkie produkty
  • smażenie w każdej temperaturze
  • czyści się ją gruboziarnistą solą i myje w ciepłej wodzie
  • nie zaszkodzi jej przegrzanie ani nadmierne schłodzenie
  • można używać narzędzi kuchennych z każdego materiału, również stalowych 

Patelnie ze stali węglowej - praktyczne i solidne  

Funkcjonalna patelnia ze stali węglowej przypadnie do gustu zarówno początkującym kucharzom, jak i profesjonalistom. Z łatwością przygotujesz na niej potrawy kuchni azjatyckiej, potrawki, makarony i mięsa. Poręczne akcesoria sprawdzą się też podczas smażenia wszystkich dań, które mają tendencję do przywierania. Wypróbuj oferowane przez nas produkty i przekonaj się o ich wysokiej jakości.

Filtruj według

Menu

Ustawienia

Szukaj

Stwórz darmowe konto, aby zapisać ulubione produkty.

Zaloguj się

Utwórz bezpłatne konto, aby korzystać z listy życzeń.

Zaloguj się