Kliknij, aby zobaczyć więcej produktów.
Nie znaleźliśmy produktów.

Noże szefa kuchni

Noże szefa kuchni służą do uniwersalnej pracy, którą na co dzień wykonuje najbardziej odpowiedzialna osoba w gastronomii, czyli szef. Jeśli są odpowiedniej jakości znacząco przyspieszają pracę, a to ma w gastronomii kolosalne znaczenie. Zazwyczaj czynności krojenia, siekania, porcjowania, a także wykrawania zależą od narzędzia którym je wykonujemy. Tak więc noże szefa kuchni muszą być perfekcyjne pod każdym względem. Przede wszystkim liczy się kształt oraz wielkość noża.

Za typowe noże szefa kuchni uznaje się te o długości 20 cm z dość szerokim i dużym ostrzem. Doskonale radzą sobie z krojeniem różnych produktów np. mięsa, ryb, owoców, warzyw, a nawet świeżych ziół lub miękkich serów. Zwłaszcza japońskie noże szefa kuchni słyną z ergonomicznego kształtu, perfekcyjnej ostrości i przede wszystkim idealnego balansu noża w dłoni.

Filtruj według

Produkcja idealnych noży to wielowiekowa tradycji wykuwania japońskich mieczy. To po pierwsze stal damasceńska, po drugie wysokowęglowa stal zwana też stalą japońską. W naszej ofercie mamy zarówno ręcznie kute noże szefa kuchni Kasumi ze stali damasceńskiej, jak i innowacyjne noże Global. Te ostatnie zasłynęły przełomową jednolitą konstrukcją ostrza i rękojeści. Mamy wśród nich noże o kształcie europejskim, a także japońskie Santoku.

Idealny nóż szefa kuchni powinien być perfekcyjnie ostry. Aby tak było klinga musi być wykonana z odpowiednio twardej stali. Powinna ona oscylować pomiędzy 58 a 60 stopni HRC w skali Rockwella. Warto wspomnieć, że takie parametry gwarantują zachowanie ostrości noży szefa kuchni bez ponownego ostrzenia na dłużej.

Jednym z twardszych (ostrzejszych) noży pośród naszych noży szefa kuchni jest nóż firmy Tojiro z serii Shippu Black. Ma on wskaźnik 60 HRC. Waga noża, którym operujemy jest priorytetowa. Dlatego na szczególne wyróżnienie pośród naszych noży szefa kuchni zasługuje nóż szefa kuchni Global G-2. Waży zaledwie 155 g.

Nasze japońskie artykuły różnią się rodzajem materiałów. Zawsze jednak jest to najtrwalsza i najtwardsza stal oraz fuzja doskonałej japońskiej precyzji i orientalnego designu. Wszystko to dla efektywnej pracy szefa kuchni.

Menu

Ustawienia

Szukaj

Stwórz darmowe konto, aby zapisać ulubione produkty.

Zaloguj się

Utwórz bezpłatne konto, aby korzystać z listy życzeń.

Zaloguj się