Kliknij, aby zobaczyć więcej produktów.
Nie znaleźliśmy produktów.

Noże cukiernicze

Na początku dobrze byłoby zdefiniować dlaczego cukiernicy używają zupełnie innych, aniżeli standardowe noże, i czym noże cukiernicze się wyróżniają.

Otóż na pierwszy rzut widoczne jest ich gładkie ostrze, jak również zaokrąglony czubek. Tu jednak warto podkreślić, że ze względu na główne przeznaczenie możemy spotkać bardzo różne noże cukiernicze. Poszczególne egzemplarze różnią się także materiałami, z których wykonano ostrza i rękojeści. Nierzadko ich ostrza są ze stali nierdzewnej.

Filtruj według

Nasz flagowy egzemplarz to nóż cukierniczy de Buyer, o kodzie D-4234-35, przeznaczony do krojenia delikatnych biszkoptów. Ostrze tego noża zostało zaprojektowane w specjalny sposób. Przede wszystkim posiada ząbki. Ponadto jest ono giętkie, jak również cieńsze przy końcu dla lepszej elastyczności i precyzji pracy. Bardzo starannie opracowano również projekt rączki noża. Dlatego też jest ona wyjątkowo ergonomiczna. Jako materiał do jej produkcji posłużył poliamid wzmocniony włóknem węglowym w celu zwiększenia działania antypoślizgowego. Kolejne mocne strony tego produktu to wygodny uchwyt i stoper na kciuk.

Następną bardzo praktyczną grupę stanowią dwustronne noże cukiernicze (T-26-600). Tu warto zwrócić uwagę na to, że z jednej strony ostrza są ząbkowane, natomiast z drugiej są one gładkie. To bardzo uniwersalne akcesoria. Są przydatne do ciast, ale też do tortów. Ponadto mogą być używano nie tylko jako nóż, ale również jako szpatuła. Ich bardzo solidne ostrza to stal nierdzewna. Rączkę wykonano z tworzywa.

Jeszcze inny rodzaj stanowią w naszej ofercie noże cukiernicze z tzw. z prostym ostrzem. Ich ostrza wykonano z trwałej stali nierdzewnej. Jedne mają ostrza ząbkowane, inne zaś gładkie. Oba rodzaje służą do perfekcyjnego krojenia ciast.

Standardowo ostrza ząbkowane przypisujemy biszkoptom, ponieważ ich krojenie na warstwy wymaga wprawy. Natomiast ostrza gładkie przeznaczamy do ciast i tortów z kremem, bo wówczas masa nie przywiera do ostrza.

Zapewne doskonałe blachy i formy do pieczenia są ważne w tej jakże słodkiej branży, ale noże cukiernicze to także baza warsztatu cukiernika. I nawet przy użytku domowym trudno się bez nich obejść.

Menu

Ustawienia

Szukaj

Stwórz darmowe konto, aby zapisać ulubione produkty.

Zaloguj się

Utwórz bezpłatne konto, aby korzystać z listy życzeń.

Zaloguj się