Kliknij, aby zobaczyć więcej produktów.
Nie znaleźliśmy produktów.

Miarki barmańskie

Po gruntownym zbadaniu tematu wyposażenia baru, okazuje się, że niepozorne na pierwszy rzut oka, miarki barmańskie to trzon baru. I tylko wytrawny guru sztuki barmańskiej może sobie pozwolić na ich omijanie.

Dlaczego więc są tak istotne?

Po pierwsze dobrze byłoby przyswoić sobie złotą zasadę odmierzania nie tylko alkoholu, ale także wszystkich składników, które znajdują się w recepturze danego koktajlu lub drinka. Po drugie używanie miarki nie jest ujmą na honorze, wręcz przeciwnie w oczach naszych gości wiele możemy zyskać. Zwłaszcza jeśli użyjemy także innych barowych gadżetów.

Filtruj według

W naszej ofercie proponujemy dwa rodzaje miarek, a mianowicie klasyczne i japońskie miarki barmańskie o standardowych wielkościach. Zatem są to pojemności 25 – 40 ml, 20 – 40 ml jak również 30 – 45 ml. Oba rodzaje to miarki dwustronne, z tą jednak różnicą, że miarki japońskie ze swoim smukłych kształtem odznaczają się o wiele większą precyzją. Często też ich używanie jest postrzegane jako oznaka pełnego profesjonalizmu.

Z pewnością warto zaopatrzyć swój bar w miarki japońskie ze stali 18/10 takie, jak BPR-2550 o pojemności 25 - 50 ml lub o mniejszej pojemności, czyli BPR-CJC2040. Natomiast gdy skupiamy się na ekskluzywnym wyglądzie wówczas dobrą propozycją będą miarki stalowe z odpowiednimi powłokami PVD w odcieniach złota i miedzi. Należy pamiętać o tym, aby tych ostatnich nie myć w zmywarce.

Co do miarek klasycznych, zdecydowanie dobrą propozycją jest miarka T-2090-024 o pojemności 20 – 40. Jak również jej wersje w pojemnościach: 25 – 50 i  30 – 50 ml. Są bardzo ekonomiczne, a jednocześnie trwałe, bo do ich wyprodukowania posłużyła stal 18/10. Warto wspomnieć, że miarki barmańskie nazywane są też często zamiennie jiggerami, a ich historia jest dość zamierzchła.

Pierwsze wzmianki o nich w dzisiejszym, dwustronnym i charakterystycznym kształcie są datowane na rok 1893. Sama zaś nazwa wywodzi się wprost od dwóch angielskich słów „Jigger Chef” i oznaczała osobę, która reglamentowała dzienne spożycie alkoholu podczas całego dnia pracy. Dzisiaj takie podejście nas nieco szokuje, bo jednak od tego czasu standardy pracy znacznie się zmieniły.

Menu

Ustawienia

Szukaj

Stwórz darmowe konto, aby zapisać ulubione produkty.

Zaloguj się

Utwórz bezpłatne konto, aby korzystać z listy życzeń.

Zaloguj się