Kliknij, aby zobaczyć więcej produktów.
Nie znaleźliśmy produktów.

Kostkarki

Kostkarki do lodu to ten rodzaj urządzeń, bez których funkcjonowanie lokalu gastronomicznego byłoby bardzo utrudnione. Właściwie trudno wyobrazić sobie bez nich wyposażenie restauracji i baru, ale też kawiarni lub firmy cateringowej. Jedne sprawdzą się w małym punkcie gastronomicznym, inne zaś w sieciowej restauracji, bo tutaj najbardziej istotna jest wydajność.

W zależności od producenta może ona wynosić od kilkunastu do stukilkudziesięciu kilogramów na dobę, ale wydajność to nie jedyny istotny parametr, który charakteryzuje gastronomiczne kostkarki. Oprócz niej bardzo istotne są materiały, z których je wyprodukowano. Tutaj za najlepsze uchodzą stal nierdzewna wraz z wysokiej jakości tworzywem. Elementy ze stali nierdzewnej są bowiem uznawane za najbardziej higieniczne. Z takich właśnie niezwykle gładkich powierzchni ze stali nierdzewnej bardzo łatwo zmyjemy nieczystości, a bakterie nie mają na nich szans.

W a'Gusto, do odpowiednio wysokiej jakości urządzeń gastronomicznych, przykładamy niezwykłą wagę. Ze względu na nią polecamy kostkarki sprawdzonych producentów, za jakich uważamy firmy Scotsman i Asber. Ponadto trzeba zwrócić uwagę na rozmiar kostek produkowanych przez urządzenie. Tam, gdzie sprawdzą się całkiem małe, bo 5 g kostki niekoniecznie sprawdzą się kostki bardzo duże, o gramaturze aż do 17 g.

Bardzo istotny jest także wybór odpowiedniego rodzaju chłodzenia, które może być dwojakie: po pierwsze chłodzone powietrzem, po drugie chłodzone wodą. W przypadku tych pierwszych należy pamiętać o temperaturze nie wyższej niż 21 °C i swobodnym obiegu powietrza.

Co jeszcze jest istotne? Z pewnością ekonomia, czyli zużycie prądu i wody, jak również łatwość utrzymania higieny. Ponadto warto rozważyć inwestycję w modele z wbudowanym zbiornikiem na lód, ponieważ są one kompaktowe i można je zainstalować pod blatem.

Pozostaje jeszcze do rozważenia nie tylko kwestia wydajności, ale również rodzaju kostek lodu. Mamy tu na myśli najbardziej popularne obecnie kostki Gourmet lub też kostki Dice. Pierwsze z nich wyróżniają się krystaliczną przejrzystością i maksymalną twardością. Drugie natomiast są klasycznymi kostkami lodu w kształcie sześcianu.

Według nas ofertą godną rozpatrzenia są zwłaszcza, odpowiednio dopasowane do charakteru punktu gastronomicznego, kostkarki Scotsman, bo z łatwością zapewniają one naprawdę nowoczesne i ekonomiczne rozwiązania dla jeszcze lepszych efektów.  

Menu

Ustawienia

Szukaj

Stwórz darmowe konto, aby zapisać ulubione produkty.

Zaloguj się

Utwórz bezpłatne konto, aby korzystać z listy życzeń.

Zaloguj się