Kliknij, aby zobaczyć więcej produktów.
Nie znaleźliśmy produktów.

Okapy gastronomiczne

W kuchniach gastronomicznych kucharze dysponują nie tylko nowoczesnymi urządzeniami do przygotowywania potraw takimi, jak piece konwekcyjno – parowe, ale również urządzeniami poprawiającymi komfort ich pracy. Do tych ostatnich zdecydowanie zaliczają się okapy gastronomiczne. Należy bowiem pamiętać, że warunki panujące w kuchni lokalu gastronomicznego znacznie różnią się od domowych. Przede wszystkim personel zmaga się tutaj z wysoką temperaturą i  nagromadzonymi oparami.

Podstawą jest zatem bardzo sprawny system wentylacyjny oraz wspomniane już okapy gastronomiczne, bo to one w znacznym stopniu redukują stan zanieczyszczeń w kuchni. Należy dążyć do wyposażenia kuchni w urządzenia na tyle wydajne, aby wyciągały one gorące powietrze z kuchni i zapobiegały gromadzeniu się osadów tłuszczu zarówno w pomieszczeniu, jak i w samym okapie, aby zachować niezbędne bezpieczeństwo i higieniczne warunki.

Filtruj według

Ze względu na sposób montażu oraz lokalizację systemu wentylacyjnego te bardzo wydajne urządzenia dzielimy na: przyścienne i centralne. Często też możemy spotkać się z określeniami okapy gastronomiczne przyścienne, jak również okapy trapezowe, ponieważ ich kształt powinien być dopasowany do rodzaju konkretnych urządzeń kuchennych.

Ze względu na sposób działania mamy okapy dwóch rodzajów: takie, które tylko wyciągają „gęste” powietrze z kuchni, ale też takie, które wyciągają zużyte powietrze i nawiewają strumień świeżego powietrza. Przy czym okapy posiadające również funkcję nawiewania mogą być indukcyjne lub kompensacyjne. Podczas, gdy okapy indukcyjne mają strumień powietrza nawiewany na filtr, to w okapach kompensacyjnych powietrze trafia bezpośrednio do pomieszczenia.

Najbardziej zaawansowane są natomiast okapy kompensacyjno - indukcyjne, ponieważ nawiewają one oba strumienie powietrza w tym samym czasie.

Naszym zdaniem zasadniczym kryterium oceny okapów jest wydajność. Ta z kolei pozostaje w ścisłej zależności od systemu wentylacji. Nie będziemy tutaj wchodzić w szczegóły, gdyż i tak są to bardzo szczegółowe wytyczne, ale należy pamiętać o tym, że standardowo okapy gastronomiczne powinny filtrować powietrze minimum sześć razy w ciągu godziny.

Podsumujmy wszystkie najważniejsze informacje: okapy powinny zapewniać higienę i bezpieczeństwo, a także poprawiać komfort wszystkich osób pracujących w kuchni. Ponadto należy wziąć pod uwagę ich sposób działania oraz kształt, po to aby jak najlepiej dostosować je do profilu lokalu gastronomicznego.

Menu

Ustawienia

Szukaj

Stwórz darmowe konto, aby zapisać ulubione produkty.

Zaloguj się

Utwórz bezpłatne konto, aby korzystać z listy życzeń.

Zaloguj się