Kliknij, aby zobaczyć więcej produktów.
Nie znaleźliśmy produktów.

Baseny dwukomorowe

Przy projektowaniu nowoczesnej restauracji, a właściwie jej kuchni warto zastanowić się nad tym, aby zainstalować w niej baseny dwukomorowe. Powoli stają się one bowiem normą na zapleczu kuchennym. Po pierwsze pozwalają na utrzymanie wysokiego standardu higieny, a to jest bardzo istotne przy działalności gastronomicznej. Po drugie są synonimem profesjonalnego modelu zarządzania lokalem gastronomicznym. Warto też podkreślić, że baseny dwukomorowe i inne meble technologiczne powinny być ujęte już na etapie projektowania.

Filtruj według

Poza profesjonalną kuchnią są typowe dla miejsc, w których powstaje żywność, takich jak piekarnie, mleczarnie czy też masarnie. We wszystkich tych miejscach wysokie wymogi higieny są na pierwszym planie i dlatego warto przeanalizować dlaczego większość tego typu sprzętów powstaje ze stali nierdzewnej. Otóż stal nierdzewna jest pod każdym względem najlepsza dla gastronomii. Warunki pracy i przetwarzania produktów żywnościowych w punktach gastronomicznych są bowiem specyficzne. Przede wszystkim jest tutaj bardzo intensywna eksploatacja i zmienne temperatury, od bardzo niskich do bardzo wysokich. Tak więc spełnia kryterium dużej odporności i trwałości.

Dodatkowo stal nierdzewna jest zalecana do kontaktu z żywnością, bo w żaden sposób nie reaguje z nią. Pozwala także na szybkie mycie jej powierzchni ponieważ jest bardzo gładka. Nie ma porów i nie namnażają się w niej bakterie, a to w gastronomii jest kluczowe. Dlatego baseny dwukomorowe powstają właśnie ze stali nierdzewnej.

Poza tym baseny dwukomorowe ułatwiają pracę personelu, bo szybko i wygodnie można w nich umyć duże blachy, garnki lub pojemniki GN. Przede wszystkim baseny dwukomorowe mają duże wymiary. Zasadniczo różnią się od zlewów gastronomicznych wielkością komory. Istnieją dwa standardy wysokości komory: 300 i 400 mm. Jeśli chodzi o wybór wielkości komory, to decydują o tym gabaryty naczyń i innych akcesoriów, które będziemy myli w basenie. Musimy pamiętać, że nierzadko będą to stulitrowe garnki gastronomiczne.

Baseny dwukomorowe stwarzają bardzo dobre warunki organizacji pracy, gdyż można w nich myć kilka garnków jednocześnie. Baseny firmy Stalgast to bardzo stabilna kombinacja komór i czterech stalowych nóg. Tylnie nogi są przesunięte względem blatu dla lepszego dostępu przy sprzątaniu powierzchni na ścianie. Według nas taka konstrukcja basenu bardzo dobrze sprawdza się w profesjonalnej kuchni. Bardzo praktycznym rozwiązaniem jest wyposażenie komory w otwór na baterię o średnicy 33 mm. Dlatego bez problemu dobierzemy odpowiednią baterię spośród wielu modeli dostępnych w katalogu Stalgast.

Menu

Ustawienia

Szukaj

Stwórz darmowe konto, aby zapisać ulubione produkty.

Zaloguj się

Utwórz bezpłatne konto, aby korzystać z listy życzeń.

Zaloguj się