Kliknij, aby zobaczyć więcej produktów.
Nie znaleźliśmy produktów.

Nóż Santoku ze stali młotkowanej 13 cm HM Kasumi K-74013

Charakterystyka noża Santoku ze stali młotkowanej 13 cm HM

  • Z mocnej stali wysokowęglowej VG-10
  • Trwałe ostrze o twardość rdzenia 59 – 60 HRC
  • Długie zachowanie ostrości po naostrzeniu 
  • Długość 13 cm 
  • Perfekcyjna ostrość
  • Ergonomiczna rękojeść z żywicy poliacetalowej POM
  • Mycie ręczne i ostrzenie po każdym użyciu 
  • Wzór wzmacniającego młotkowania na każdej ze stron ostrza
514,76 zł brutto 571,95 zł
418,50 zł netto
Wysyłka w ciągu 2 dni
Kod produktu:
K-74013
EAN13:
Producent:
Ulubione0
Dodaj do listy życzeń
Opis

Nóż Santoku ze stali młotkowanej HM jest zaprojektowany do technik wysokiego i niskiego siekania, krojenia do siebie i od siebie. Ma długość 13 cm i pomimo dużej szerokości ostrza można nim swobodnie manipulować. Powstał w procesie wykuwania gorąco, z wysokowęglowej stali VG-10, pod młotem o sile nacisku 300 ton. Ma twardość 59 – 60 stopni w skali Rockwella i jest odpowiednio twardy, aby zachować ostrość na dłużej. Można go poddać ponownemu ostrzeniu. Niewielkie wklęśnięcia powstałe w wyniku młotkowania zapobiegają przywieraniu krojonych składników. Ten niezwykle ostry nóż służy do szatkowania i siekania warzyw. Kroi je na bardzo cienkie plasterki. Może być używany do mięsa bez kości. Jest ostry i idealnie wyważony. Ergonomiczna rękojeść z żywicy poliacetylowej POM jest odporna i ergonomiczna. Są na niej 2 duże i solidne nity. Na ostrzu sporych rozmiarów widnieje porządna młotkowana stal, świadcząca o sile i ostrości tego japońskiego noża. 

Zaleca się mycie ręczne łagodnym detergentem i wytarcie miękką ściereczką. Dla zachowania ostrości noża należy go regularnie ostrzyć na kamieniu japońskim Kasumi K-8001. 

Noże Kasumi z wysokowęglowej stali VG-10 

Ostrze Santoku HM jest wykonane ze stali węglowej VG-10 z dodatkiem kobaltu. Jest to rodzaj bardzo mocnej i wytrzymałej stali. Poza węglem jej skład tworzą m. in.:

  1. Chrom - 15 %
  2. Kobalt – 1,5%.

Gwarantują one ostrość cięcia i niezwykłą wytrzymałość japońskich noży.

Twardość noży Kasumi  w 59-60 HRC 

Optymalnym poziomem twardości ostrza jest przedział pomiędzy 59 a 60 stopni w skali Rockwella. Ostrze pozostaje ostre jak brzytwa i umożliwia ponowne naostrzenie. 

Jak powstają mocne i piękne noże Kasumi HM z młotkowanej stali?

Młotkowanie to kucie w wysokiej temperaturze i pod naciskiem młota o masie 300 ton. Dzięki temu zabiegowi nóż zostaje wzmocniony. Powstają niewielkie wklęśnięcia (kieszenie powietrzne) zapobiegające przyklejaniu się krojonej żywności. Uderzenia wielkiej masy tworzą oryginalny wzór. 

Zalety rękojeści z żywicy poliacetalowej POM

Konstrukcja rękojeści została zabezpieczona mocnym podwójnym nitowaniem. Jej ergonomiczny kształt stwarza szeroki zakres płynnych ruchów ręki. 

  • Odpowiednia do kontaktu z żywnością (chemicznie obojętna)
  • Odporna na zużywanie
  • Nie wchłania wody

Dane techniczne
K-74013

Opis

Materiał ogólnie
stal młotkowana
Zastosowania
nie można myć w zmywarce
Długość cm
13
Twardość HRC
59-60
Rękojeść
żywica poliacetalowa POM
Dostawa i zwroty
Opinie
Brak komentarzy
Akcesoria i pasujące produkty
Inne produkty w tej samej kategorii (32)

Menu

Ustawienia

Szukaj

Stwórz darmowe konto, aby zapisać ulubione produkty.

Zaloguj się

Utwórz bezpłatne konto, aby korzystać z listy życzeń.

Zaloguj się