Kliknij, aby zobaczyć więcej produktów.
Nie znaleźliśmy produktów.

Nóż japoński Santoku ze stali VG-10 16,5 cm seria Zen Kasztan Tojiro FD-567K

Charakterystyka noża Santoku ze stali VG-10 16,5 cm seria Zen Kasztan Tojiro 

  • Rdzeń klingi ze stali wysokowęglowej VG-10 
  • Płazy głowni ze stali nierdzewnej z chromem
  • Polecany dla profesjonalnych kucharzy
  • Długość ostrza 16,5 cm
  • Długość całkowita 30 cm
  • Twardość ostrza 60 HRC
  • Szerokość klingi 5 cm
  • Grubość klingi 2,4 mm
  • Waga 115 g
  • Tradycyjna, okrągła rękojeść z kasztanowego drewna
  • Mycie ręczne
  • Zderzenie filozofii Zen z zaawansowaną technologią

499,00 zł brutto
405,69 zł netto
Wysyłka w ciągu 24 h
Ostatnie sztuki w magazynie. 1 Przedmiot
Kod produktu:
FD-567K
EAN13:
4960375375676
Producent:
Ulubione0
Dodaj do listy życzeń
Opis

Nóż Santoku z serii Zen Kasztan Tojiro jest niezwykle przydatny, zwłaszcza w profesjonalnej kuchni. To japoński odpowiednik europejskiego noża szefa kuchni. Jego całkowita długość to 30 cm, samo ostrze ma długość 16,5 cm. Stalowa klinga została pokryta z zewnątrz stalą z zawartością chromu. Dzięki temu zabiegowi jest odporna na korozję. Rdzeń wykonano z trwałej stali węglowej VG-10. Nóż jest ostry jak przysłowiowa brzytwa. Zawdzięcza to hartowaniu do stopnia twardości 60 HRC. Ostrzenie go będzie odbywało się bardzo rzadko. Głównym przeznaczeniem tego noża jest perfekcyjne krojenie ryb i mięsa oraz warzyw. Nóż ma tradycyjną japońską rękojeść z lekkiego drewna kasztanowego. I jest na liście tych akcesoriów kuchennych, bez których trudno pracować efektywnie w profesjonalnej kuchni. 

Zaleca się ręczne mycie noża łagodnym detergentem i wytarcie miękką ściereczką. Nóż należy ostrzyć zgodnie ze sztuką odpowiedniego ostrzenia noży japońskich. 

Noże Zen Kasztan Tojiro z rdzeniem z wysokowęglowej stali VG-10

Rdzeń noża Santoku wykonano z kobaltowej stali węglowej VG-10, produkowanej  wyłącznie w Japonii. Kobalt jest odpowiedzialny za długie zachowanie ostrości noża. W skład VG-10 wchodzą:

  1. Węgiel - 1%
  2. Chrom – 13%
  3. Kobalt - 1,5%.

Stal VG-10 jest bardzo trwała. Została odpowiednio utwardzona. Nie ulega odkształceniom. Rdzeń obłożono dwustronnie stalą chromową przez co uzyskał bardzo wysoką odporność na rdzę.

Wyjątkowa ostrość noży Tojiro

Japońskie noże słyną z niezwykłej ostrości. Są hartowane do 60 HRC stopni Rockwella i pozostają przez wiele miesięcy tak samo ostre. Dlatego też najlepiej, aby pracowali nimi profesjonaliści. 

Lekka i odporna tradycyjna rękojeść z drewna kasztanowca 

Do wyrobu okrągłej rękojeści użyto drewna kasztana, które ma następujące właściwości:

  • Nie absorbuje wilgoci
  • Jest bardzo lekkie.

Rękojeść łączy się z klingą pierścieniem z wytrzymałego tworzywa. 

Noże Tojiro - fuzja tradycyjnego wzornictwa i nowoczesnej technologii

Fabryka Tojiro mieści się w Tsubame-Sanjo, dawnym miejscu produkcji mieczy. Właśnie tutaj od wielu pokoleń, kultywowano sztukę wykuwania mieczy. Specjaliści Tojiro zaadaptowali wiedzę Samurajów do produkcji sztućców i kuchennych noży. Nagrodą za te starania było uzyskanie, przez serię noży Tojiro, nagrody IF Design Award 2012.

Dane techniczne
FD-567K

Opis

Materiał ogólnie
stal VG-10
Twardość HRC
60
Rękojeść
drewno kasztanowe
Długość ostrza cm
16,5
Rodzaj noża
kuchenny
Dostawa i zwroty
Opinie
Brak komentarzy
Inne produkty w tej samej kategorii (11)

Menu

Ustawienia

Szukaj

Stwórz darmowe konto, aby zapisać ulubione produkty.

Zaloguj się

Utwórz bezpłatne konto, aby korzystać z listy życzeń.

Zaloguj się