Kliknij, aby zobaczyć więcej produktów.
Nie znaleźliśmy produktów.

Zastawa stołowa

Zastawa stołowa do gastronomii to wdzięczna, ale bardzo rozległa tematyka. Zawsze też należy pamiętać o jej przeznaczeniu do intensywnego użytkowania. To między innymi porcelana gastronomiczna, która musi spełniać odpowiednie kryteria.

Przede wszystkim powinna być wytrzymała. Dlatego jest produkowana ze starannie wyselekcjonowanych materiałów. Bez wątpienia ze względu na intensywną eksploatację musi być odporna zarówno na obtłuczenia, jak i zarysowania.

Ze względu na różne rodzaje lokali gastronomicznych firmy produkujące porcelanę tworzą szeroką gamę różnorodnych linii talerzy, półmisków, filiżanek. Wówczas łatwo dostosować porcelanowe naczynia do specyfiki lokalu.

Filtruj według

Z pewnością inna porcelana trafi do restauracji fine dine, a jeszcze inna do kantyny lub firmy cateringowej. Niewątpliwie ponadczasowe wzornictwo i kolorystyka są ważne. Jednak tak samo istotne są inne cechy porcelany dla gastronomii. Mamy tu na myśli możliwość jej sztaplowania. Ponadto bardzo ważną zaletą jest odporność na szok termiczny. Otóż wyroby z twardej i jednocześnie sprężystej porcelany są bardzo odporne na różnice temperatur, które w gastronomii są na porządku dziennym. W niektórych naczyniach dania przygotowuje się w piecu konwekcyjno – parowym, jak również w kuchence mikrofalowej.

W przeciwieństwie do domowej, zastawa stołowa z porcelaną gastronomiczną jest odporna na wiele cykli mycia w zmywarkach gastronomicznych. Przede wszystkim mycie gastronomiczne to krótki, ale intensywny cykl, a także wyparzanie. Godne uwagi są gatunki bardzo gładkiej porcelany, bo nie absorbują tłuszczu i zapachów.

Zastawa stołowa to także szkło gastronomiczne. Podobnie jak w przypadku porcelany podlega ono rygorystycznym normom. Producenci tego rodzaju szkła dysponują nowoczesną technologią, po to, aby ich wyroby były trwałe, piękne i bezpieczne. Przede wszystkim szkło powinno być maksymalnie odporne na szok mechaniczny i termiczny. Ponieważ mycie odbywa się w zmywarkach o krótkim cyklu nie może szybko matowieć. Równie niepożądane są zarysowania i wyszczerbienia podczas użytkowania lub zbierania naczyń ze stołu. Gdy dochodzi do stłuczenia powinno rozpadać się na bezpieczne i łatwe do zlokalizowania duże kawałki. Ważnym aspektem jest też szeroka gama. Począwszy od różnych rodzajów kieliszków, przez szklanki i dzbanki, pucharki, karafki a na kuflach kończąc.

Niewątpliwie sztućce do gastronomii i wszelkie akcesoria stołowe także powinny łączyć kryterium trwałego użytkowania z ładnym wzornictwem. Podobnie do innych elementów zastawy, podczas mycia w zmywarce, sztućce nie mogą tracić na estetyce. Powinny także wygodnie układać się w dłoni.

Przy wyposażeniu lokalu warto zwrócić uwagę na niezbędne artykuły takie, jak: dzbanki do kawy i herbaty, koszyki, przyprawniki i młynki, czy też patery i serwetniki.

Menu

Ustawienia

Szukaj

Stwórz darmowe konto, aby zapisać ulubione produkty.

Zaloguj się

Utwórz bezpłatne konto, aby korzystać z listy życzeń.

Zaloguj się