Kliknij, aby zobaczyć więcej produktów.
Nie znaleźliśmy produktów.

Tekstury

Tekstury są bazą kuchni molekularnej. W świecie kulinarnym najbardziej znane i cenione są produkty sygnowane nazwiskiem braci Adria. Jeśli chodzi o żywność, tekstura to inaczej struktura i właściwości, rozpoznawane głównie przez nasze podniebienia. Choć nie tylko, bo to także wszystkie wrażenia wzrokowe, węchowe lub nawet słuchowe. Tekstury oraz ich rodzaje grupują się zgodnie z ich najbardziej charakterystyczną naturą. Co ciekawe, ta sama tekstura może być dodawana zarówno do słonych, jak i słodkich smaków. W taki właśnie sposób powstają zupełnie nieoczekiwane doznania smakowe.

Produkty, które znajdują się w naszym sklepie można stosować dwojako, albo samodzielnie, albo w połączeniu z innymi składnikami. Z pewnością warto zapoznać się z faktami według jakiego klucza tworzyli hiszpańscy kreatorzy nowych smaków. Otóż wykorzystali oni swoje kulinarne doświadczenia i imperium tekstur zbudowali wokół pięciu pojęć takich, jak: sferyfikacja, żelowanie, zagęszczanie, emulgowanie oraz „z efektem zaskoczenia”. Świat tekstur i kuchnia molekularna wyznaczają nowe trendy w gastronomii i wykorzystują wiedzę z zakresu fizyki i chemii. Towarzyszą im też takie pojęcia jak magia lub laboratorium. Natomiast nie mają nic wspólnego ze szkodliwą chemią w żywności.

Dzięki takiemu podejściu zarówno młodzi, jak i bardziej doświadczeni Szefowie Kuchni gotują ramię w ramię i tworzą spektakularne dania. Należy pamiętać, o tym, że na pierwszym planie są tu zawsze konsystencje. Zaraz po nich zaś, niepowtarzalny i zaskakujący smak oraz wygląd.

Co więcej, tekstury by Adria cieszą się niepodważalną renomą wśród Szefów Kuchni na całym świecie, którzy pracują w najbardziej prestiżowych restauracjach. Do bardzo popularnych należą produkty zagęszczające, a wśród nich między innymi Agar, czyli wyciąg z alg. Rozpuszcza się dopiero powyżej 68C. Jest również o wiele bardziej uniwersalny od tradycyjnie używanej żelatyny. Ta ostatnia nie zawsze pasuje do potrawy. Osobny rozdział w tych nowoczesnych produktach to wyjątkowe efekty. Gwarantowy efekt niespodzianki ma tekstura Sparkys, która zachowuje się jak strzelający cukier. Ma lekko owocowy smak i postać niewielkich kawałków rozdrobnionego karmelu.

W agusto.pl prezentujemy pełną gamę tekstur, opakowanych w duże i wygodne puszki. Można z nimi do woli tworzyć nie tylko zaskakujące w smaku dania, ale też niepowtarzalną atmosferę.

Menu

Ustawienia

Szukaj

Stwórz darmowe konto, aby zapisać ulubione produkty.

Zaloguj się

Utwórz bezpłatne konto, aby korzystać z listy życzeń.

Zaloguj się