Kliknij, aby zobaczyć więcej produktów.
Nie znaleźliśmy produktów.

Rodzaje lokalu

Rodzaje lokalu, a dokładniej rzecz ujmując rodzaje lokalu gastronomicznego, to nic innego jak zakres działalności. Podczas gdy restauracja ma bardzo szeroki profil działania, kawiarnia funkcjonuje w dużo węższym zakresie. Jakie zatem są najczęściej spotykane rodzaje lokalu w polskiej gastronomii. Bez wątpienia w ostatnich latach najbardziej popularne są pizzerie. Podobnie jak lokale serwujące pizzę do chętnie odwiedzanych należą również: kawiarnie i punkty gastronomiczne typu fast food. Godne uwagi w tym zestawieniu pozostaje też wysokie miejsce restauracji, w tym serwujących sushi i lokali z napojami alkoholowymi.

Filtruj według

Prawdopodobnie te tendencje będą dominowały w polskiej gastronomii. Chociaż Polacy, znani z upodobania do tradycji, chętnie jadają w domu to w ostatnim czasie można zaobserwować zmiany. Dotyczy to młodszych konsumentów, a zwłaszcza młodzieży. Ponieważ to oni coraz chętniej jadają poza domem.

Bezsprzecznie też na częstotliwość korzystania z usług gastronomicznych ma wpływ zasobność portfela i mobilność. Stąd też mieszkańcy dużych miast preferują tzw. „jadanie na mieście”. Pracownicy biurowców zlokalizowanych w centrach miast chętnie korzystają z bogatej oferty gastronomicznej. W weekendy coraz większa grupa konsumentów odwiedza restauracje lub niewielkie bary na lokalnych osiedlach.

Bez wątpienia te dane są cenne dla wszystkich, którzy myślą o własnym biznesie gastronomicznym. Warto wziąć je pod uwagę przy rozpoczęciu działalności w tej branży. W jakie rodzaje lokalu zainwestować i zaangażować się to kluczowa kwestia. Czy świadczyć usługi gastronomiczne tylko stacjonarnie, czy także poszerzyć je catering. Możliwości i wariantów prowadzenia działalności gastronomicznej jest wiele.

Z pewnością o ostatecznej decyzji będzie decydowało wiele czynników. Niewątpliwie też przymierzając się do otwarcia biznesu gastronomicznego nie należy decydować pochopnie. Przede wszystkim należy zadbać o lokal z odpowiednim potencjałem, czyli zapleczem kuchennym spełniającym wymagania Sanepidu. Na pewno wyposażenie zaplecza, ale też sali dla gości jest tutaj priorytetowe.

Według nas warto na każdym etapie posiłkować się wiedzą osób bardziej doświadczonych, czyli firm gastronomicznych. Fachowe doradztwo uchroniło już nie jeden biznes gastronomiczny przed dużymi błędami. Projekt technologiczny, szkolenia i dobór wyposażenia to najważniejsze tematy. Zapraszamy do skorzystania z naszego wieloletniego doświadczenia.

Menu

Ustawienia

Szukaj

Stwórz darmowe konto, aby zapisać ulubione produkty.

Zaloguj się

Utwórz bezpłatne konto, aby korzystać z listy życzeń.

Zaloguj się