Szpatuły, skrobki
Aromatyczna szarlotka, tort czekoladowy z marcepanem lub ulubiony sernik czy zastanawialiście kiedyś ilu akcesoriów potrzeba, aby powstały? Jest ich całkiem sporo. Wśród nich są także przedmioty bardzo drobne i z pozoru nieznaczące, takie jak choćby szpatuły, skrobki czy łopatki. Są one niezbędne do przygotowania tych wszystkich pyszności. Przy tworzeniu ich portfolio kierowaliśmy się najwyższą jakością i funkcjonalnością. Stąd w naszej ofercie przeważają szpatuły, skrobki i łopatki sprawdzonego francuskiego producenta de Buyer. Francja wszak słynie nie tylko z kulinariów, ale i ze słodkości. Bez francuskich cukierników nie mielibyśmy kanonu wypieków, czyli ciasta francuskiego. Warto też nadmienić, że wszelkie odmiany tart zarówno słodkich, jak i wytrawnych także wywodzą się stamtąd.
Przy wypieku ciast i tortów bardzo pomocne są szpatuły z poliglasu, czyli syntetycznego szkła. Jego wielką zaletą jest nie tylko „niezniszczalność”, ale także lekkość. Dodatkowo poliglas jest tworzywem dopuszczonym do kontaktu z żywnością. Dostępne u nas szpatuły cukiernicze z poliglasu de Buyer jak choćby (D-4745-35) mają również wysoką, bo aż do 220 stopni Celsjusza odporność na temperaturę.
Dla tych cukierników, którzy wolą szpatuły ze stali nierdzewnej polecamy produkt firmy Tom-Gast. Idealnie sprawdzi się on przy wygładzaniu masy cukierniczej, a także polewy i kremu.
Natomiast do wyrównania płynnej konsystencji ciasta albo też do wygładzania masy cukierniczej najbardziej przydatne będą skrobki. Te, które umieściliśmy w naszej ofercie są z wytrzymałego tworzywa. Poza tym mają idealny, niewielki rozmiar. Niektóre z nich (T-22-365) są elastyczne i spłaszczone z jednej strony dla jeszcze większej precyzji. Inne zaś mają asymetryczny kształt lub ząbkowane brzegi, po to aby były jak najbardziej efektywne. Wówczas wszystkie czynności można wykonywać nimi szybko i płynnie.
Podobne zastosowania jak przedstawione powyżej akcesoria mają łopatki cukiernicze. Pośród nich znajdziemy zarówno łopatki proste, jak i łamane. Pierwsze służą do smarowania kremów i czekolady, a także przenoszenia pokrojonych kawałków. Drugie zaś są bardzie wskazane do precyzyjnej dekoracji, gdy kremowa tafla musi być perfekcyjnie gładka. Wszystkie te drobne utensylia tak szpatuły, jak i skrobki czy łopatki są bazą dla pasjonatów słodkich wypieków.