Ranty cukiernicze
Czy wiecie, że podziwiane przez nas duże torty okolicznościowe, między innymi weselne powstają po konsultacji? Naprawdę tak jest ponieważ chodzi nie tylko o preferencje smakowe, ale także o wygląd wymarzonego tortu. Dlatego też cukiernik musi zebrać jak najwięcej informacji, aby trafić w gust klientów. Dotyczy to zarówno doznań organoleptycznych jak i wizualnych.
Wśród akcesoriów mistrza cukiernictwa niezbędne są ranty cukiernicze, bo to one są odpowiedzialne za formę tortu. Ich wybór jest imponujący. Ranty cukiernicze różnią się wielkością i kształtem oraz rodzajem powierzchni. Ta ostatnia może być gładka, ale może też być perforowana po to, aby boczne partie ciasta również piekły się w równomiernie. Natomiast jedno je łączy, a mianowicie materiał, z którego są wykonane, to najlepszej jakości stal nierdzewna 18/10. Jest ona nie tylko solidna i trwała, ale również sterylna i łatwa w utrzymaniu czystości.
Do najbardziej tradycyjnych, czyli okrągłych w kształcie tortów i ciast wykorzystujemy ranty cukiernicze, które wyglądają jak pierścień. Sądzimy również, że mogą Was zainteresować takie, które mają płynną regulację wielkości, jak rant De Buyer D-3040-03. Przy takim rozwiązaniu możemy łatwo dopasować wielkość krążka ciasta, które chcemy upiec począwszy od średnicy 18 aż do 36 cm. Podobny do tego rantu kształt pierścienia ma wysoki rant D-3912-12. Jednakże nie ma funkcji płynnej regulacji wielkości.
Coraz więcej zainteresowania budzą także kwadratowe ranty cukiernicze. Nad przemyślaną konstrukcją rantu De Buyer D - 3099-19 pracowali także mistrzowie słynnej francuskiej szkoły czekolady Valhrona. I tak powstała wspólna koncepcja. Naszym zdaniem najlepsza do pieczenia kruchego ciasta, ponieważ ma perforowaną powierzchnię, a to zapewnia jednolite pieczenie i karmelizację.
Zasadniczo ranty służą do pieczenia, ale mogą być używane także do formowania i dekorowania. Wówczas najbardziej przydadzą się komplety stalowych rantów o przeróżnych wielkościach i kształtach.
Jednak przy bardziej skomplikowanych dekoracjach trudno będzie się obejść bez wycinarek. My wybraliśmy wycinarki de Buyer o ciekawych kształtach z trwałego poliamidu i włókna szklanego np. D-4301-00 o wdzięcznym kształcie serca. Dodatkowo wyposażono je w niewielkie opakowanie, aby zawsze były uporządkowane i gotowe do użycia. Na koniec warto podkreślić, że wszystkie te akcesoria cukiernicze są nie tylko bardzo solidne, ale mają też niewymagającą pielęgnację, po prostu myjemy je w zmywarce.