Łopatki do tortu
Nie bez kozery belgijska manufaktura sztućców wybrała na nazwę swych produktów łacińskie słowo „eternum”, gdyż po łacinie znaczy ono po prostu wieczne. Tradycja manufaktury sięga lat 20-tych XX wieku i jest doprawdy imponująca. W wielu liniach tych renomowanych sztućców pojawiają się nie tylko łyżki, widelce i noże, ale także wszystkie elementy niezbędne w zastawie stołowej. Pośród nich są także łopatki do tortu z najlepszej stali.
Ciekawy design, obok rzeczonej już jakości zjednał sobie użytkowników w świecie profesjonalnej gastronomii, gdzie jak wiadomo raczej nie ma sentymentów, bo produkty słabej jakości znikają z restauracji i kawiarni. Natomiast bronią się te, które wykonano z możliwie najbardziej odpornej na uszkodzenia mechaniczne i odpowiednio grubej stali. Dlatego jeśli często serwujemy słodkie wypieki warto, aby akcesoria do ich nakładania, czyli łopatki do tortu były z odpowiednich materiałów.
Z pewnością łopatki Eternum takie są. Można poddać je ekstremalnemu użytkowaniu w profesjonalnej gastronomii i bez najmniejszej obawy myć w zmywarce. Łopatka z linii Ascot, E-3050-8-1, to przykład bardzo eleganckiego wzornictwa, które zaistnieje w każdej aranżacji stołowej zastawy. To jednak nie jedyny argument przy jej wyborze, ma bowiem także inne zalety. Przede wszystkim powstała ze sztandarowego rodzaju stali, jakim jest stal 18/10, jak również ma grubość 2,5 mm.
Podobnie do nich, równie wysoki standard wykonania ma łopatka E-3010-8-1 z linii Atlantis. I ona także jest ze stali 18/10. Dodatkowo oferuje aż czteromilimetrową grubość.
Poza tymi, mamy także zwykłe łopatki do tortu do szybkiego nakładania. Te modele są duże, bo takie są najbardziej bezpieczne przy nakładaniu ciast z kremem. Mają też odpowiedni, bo trójkątny kształt. Łopatka stalowa trójkątna MG-STP10 może mieć szerokość 12 lub 14,5 cm i to zupełnie wystarczająca szerokość do pracy w cukierni.
Wszystkie łopatki do tortu cechuje staranne wykonanie i ergonomia, a wszystko po to, aby nie naruszyć delikatnej struktury kruchych i puszystych biszkoptów. Doskonale pokrojony i podany tort urodzinowy jest zawsze miłym prezentem, któremu trudno się oprzeć.