Kliknij, aby zobaczyć więcej produktów.
Nie znaleźliśmy produktów.
Filtruj według

Akcesoria dla baristów

Akcesoria dla baristów i barista, to pojęcia, które pojawiły się w polskiej gastronomii stosunkowo niedawno. Natychmiast jednak zaowocowały poprawą jakości przyrządzania kawy. Z pewnością też poznanie warsztatu pracy baristy zainteresuje smakoszy kawy. Bez wątpienia na walory smakowe „małej czarnej” wpływa wiele czynników. Po pierwsze ekspres do kawy i kawowe ziarno. Po drugie umiejętności, a nawet talent w tej dziedzinie, a także jakże istotne akcesoria dla baristów. Bez tych ostatnich naprawdę trudno byłoby obejść się w kawiarni. Nierzadko też uszlachetniają smak kawy przyrządzanej w domowym zaciszu.

Filtruj według

Pośród niezbędnika baristy królują nie tylko miarki do kawy i tampery, ale również odbijaki do fusów. Prawie tak samo istotne podczas procesu parzenia są: podkładki i maty do kolby. Z jednej strony usprawniają one przygotowanie kawy. Z drugiej zaś strony porządkują miejsce bezpośrednio przy ekspresie. Utrzymaniu czystości sprzyja też używanie odbijaka do fusów.

Z pewnością też spienianie mleka najszybciej odbywa się w specjalnie do tego celu przeznaczonych dzbankach. W zależności od producenta, akcesoria dla baristów różnią się jakością. Nie warto na nich oszczędzać. Wykonane z lepszej jakości materiału są bardziej ergonomiczne i wytrzymałe.

Tak więc, proste na pierwszy rzut oka naczynie, jakim jest dzbanek do spieniania mleka powinien być ze stali nierdzewnej. Zazwyczaj dzbanki są w różnych pojemnościach. Mają odpowiedni kształt i wyprofilowany dzióbek. W taki dzbanku dysza spieniająca tworzy momentalnie ciepłe mleko. Ponadto barista wlewa je do szklanki lub filiżanki z wielką precyzją.

Baza kawy to pojedyncze lub podwójne espresso. Bez wątpienia każdy barista zna tajniki jego parzenia. Bezsprzecznie decydują tu trzy czynniki: ciśnienie, temperatura, a także czas parzenia. Ponadto kawa powinna być odpowiednio odmierzona, jak i ubita. Naprawdę trudno dobrze ubić kawę bez tampera. Warto podkreślić, że wielkość tampera musi być dokładnie dopasowana do średnicy sitka kolby. Inne istotne akcesoria dla baristy, takie jak pisaki do latte art, lub też szczypce do cukru także powinny być obecne na stanowisku obsługi ekspresu.

Menu

Ustawienia

Szukaj

Stwórz darmowe konto, aby zapisać ulubione produkty.

Zaloguj się

Utwórz bezpłatne konto, aby korzystać z listy życzeń.

Zaloguj się