Kliknij, aby zobaczyć więcej produktów.
Nie znaleźliśmy produktów.

Noże gastronomiczne

Z pewnością każdy Szef Kuchni to potwierdzi, że odpowiednie noże gastronomiczne to wyjątkowa pozycja w wyposażeniu gastronomii. Dlatego każdy szanujący się Szef zazwyczaj pracuje w oparciu o swój osobisty zestaw noży. Ze względu na to umieściliśmy w naszym asortymencie doprawdy imponujący wachlarz noży. Są tu więc zarówno noże gastronomiczne kuchenne o rożnych funkcjach, jak i słynące z ostrości i precyzji cięcia doskonałe noże japońskie. Ponadto ze względu na specyficzne wymagania gastronomii proponujemy noże HACCP, noże ceramiczne, noże do carvingu, jak również noże do steków.

Filtruj według

Warto zwrócić uwagę na fakt, że zwykłe noże, jakich używamy w domu nie mają szans w gastronomii. Po pierwsze bardzo szybko się zużywają, po drugie nigdy nie da się ich naostrzyć w stopniu preferowanym w kuchni profesjonalnej. Po drugie w restauracji noże gastronomiczne w sprawnych rękach personelu kroją, tną, szatkują lub też filetują duże ilości różnorodnych składników. Produkty są idealnie i co więcej błyskawicznie wręcz pokrojone tylko wówczas gdy kucharz ma odpowiedni nóż. Stąd mowa o skompletowaniu odpowiedniego zestawu. Zatem potrzebne są specjalistyczne noże gastronomiczne do mięsa, ryb, warzyw i owoców, a także do pieczywa i ciasta.

W zależności od głównej funkcji każdy rodzaj noża ma inny kształt. Przede wszystkim zaś ma inny kształt ostrza. Pośród najczęściej używanych i najbardziej wszechstronnych są nóż szefa kuchni i nóż uniwersalny. Oba te rodzaje mogą mieć dość uniwersalne zastosowania. Jednak w wielu przypadkach nie sprawdzą się. Wówczas potrzebne są noże specjalistyczne, takie jak, nóż rzeźnicki czy też nóż do warzyw.

Warto więc zastanowić się nad wyborem funkcjonalnych noży o odpowiednich parametrach i od naszych sprawdzonych producentów takich jak Hendi, Stalgast, Global, Kasumi, Wüsthoff. Sygnowane przez nich noże to gwarancja ostrych i bezpiecznych ostrzy z najlepszych na rynku rodzajów stali. Rodzaj użytej stali przekłada się bezpośrednio na stopień ostrości i trwałości noża. Większość noży z naszej oferty jest łatwa w utrzymaniu czystości i nadaje się do mycia w zmywarkach. Wyjątkiem są tutaj oczywiście noże japońskie, które pielęgnuje się, jak i ostrzy z zachowaniem pewnych procedur.

Nie sposób nie wspomnieć też o tym co jeszcze jest bardzo istotne, a mianowicie o specjalnie projektowanych rękojeściach i niewielkiej wadze noża do gastronomii. Profilowane i odpowiednio wyważane są zwłaszcza rękojeści noży japońskich. Z pewnością ze względu na rodzaj materiału i wykonanie taki nóż to pewna inwestycja na lata. Szefowie Kuchni rekomendują noże japońskie jako doskonałe i dzielą się z nami świetnymi opiniami.

Zachęcamy także do przyjrzenia się akcesoriom do noży, czyli ostrzałkom oraz trwałym i wygodnym deskom do krojenia o wysokim standardzie wykonania.

Menu

Ustawienia

Szukaj

Stwórz darmowe konto, aby zapisać ulubione produkty.

Zaloguj się

Utwórz bezpłatne konto, aby korzystać z listy życzeń.

Zaloguj się