Kliknij, aby zobaczyć więcej produktów.
Nie znaleźliśmy produktów.

Noże japońskie

Noże japońskie słyną z niesamowitej ostrości i precyzji cięcia. Idealne wyważenie oraz odporność na korozję jest kluczem ich niesamowitej wręcz popularności u profesjonalnych Szefów Kuchni jest stal. Często też w odniesieniu do tych noży można spotkać się z terminem stal japońska. Są różne szkoły wytwarzania japońskiej stali. Cały proces jest wieloetapowy i zaawansowany, ale łączy je jedno, najczęściej rdzeń noża japońskiego jest z bardzo twardej, wysokowęglowej stali np. VG-10. Natomiast całe ostrze stanowi połączenie warstw stali zarówno nisko jak i wysokowęglowych. I to właśnie dlatego całe ostrze bardzo zyskuje na elastyczności.

Filtruj według

Co ważne japońska stal jako twarda może osiągać najwyższe wskaźniki twardości. To wartości z przedziału nawet od 61 do 63 HRC w skali Rockwella. Ta zaś przekłada się bezpośrednio na ich ostrość i w konsekwencji zdolność utrzymywania ostrości przez długi czas. Klingi japońskich noży są o wiele cieńsze i niesamowicie ostre, bo ostrzymy je pod kątem do 15°C. Dzięki temu uzyskujemy fenomenalnie ostrą krawędź tnącą. Pamiętajmy, że ostry nóż to jednocześnie nóż bezpieczny. Tniemy nim lub szatkujemy z jednakowym naciskiem i praktycznie nie używamy siły, a to minimalizuje ryzyko ześlizgnięcia się noża i skaleczenia.

Do naszej oferty wybraliśmy noże japońskie o różnych, ale zawsze najlepszych gatunkach japońskiej stali. Są to marki: Tojiro, Satake, Kasumi oraz Global. Ta ostatnia propozycja, zwłaszcza seria G, może być rozpoczęciem kulinarnych zmagań z kuchnią zarówno tradycyjną , jak i orientalną w asyście doskonałych i perfekcyjnie ostrych japońskich noży.

Menu

Ustawienia

Szukaj

Stwórz darmowe konto, aby zapisać ulubione produkty.

Zaloguj się

Utwórz bezpłatne konto, aby korzystać z listy życzeń.

Zaloguj się