Wyciskacze do czosnku
Czosnek jest składnikiem znanym na całym świecie. Używa się go zarówno w kuchni europejskiej, jak i orientalnej, dlatego każda restauracja, pizzeria, bar, czy inny lokal gastronomiczny musi być wyposażona w dobry wyciskacz do czosnku. Do większości potraw używa się świeżego, wyciskanego czosnku. Z tego powodu jakość wyciskacza do czosnku musi być na wysokim poziomie.
Wytrzymałość wyciskacza musi być na tyle duża, by z łatwością wytrzymywał on ciągły nacisk. Coraz częściej wyciskacze produkowane są z tworzyw sztucznych, które łączy się z metalowymi elementami. Pozwala to na nadanie rączce wyciskacza jeszcze bardziej ergonomicznego kształtu, dzięki czemu wyciskanie czosnku jest znacznie łatwiejsze.
Czas jest w gastronomii jednym z najważniejszych składników, dlatego wszystkie narzędzia, które ułatwiają pracę, są na wagę złota. Dobre wyciskacze do czosnku, potrafią zaoszczędzić nie tylko czas przy wyciskaniu, ale także i przy zmywaniu, ponieważ materiały sztuczne, takie jak akulon świetnie się czyszczą.
Wyciskacz do czosnku jest podstawowym elementem wyposażania każdej restauracji, lokalu gastronomicznego, pizzerii czy baru. Doskonale sprawdzają się one także w domowej kuchni. Wyciskacze do czosnku produkują najwięksi producenci sprzętu gastronomicznego, jak chociażby firma Stalgast.