Kliknij, aby zobaczyć więcej produktów.
Nie znaleźliśmy produktów.

Filtruj według

Producenci
materiał wykonania
zastosowania
Pakowane po
Szerokość [mm]
Długość [mm]
średnica [mm]
Pojemność ml
wysokość [mm]
Filtruj

Rodzaje szkła

Przy wyposażaniu lokalu gastronomicznego warto przeanalizować jakie będą potrzebne rodzaje szkła. Porcelana, sztućce i szkło to istotne elementy zastawy stołowej. I o ile można pozwolić sobie na eksperymentowanie w tym zakresie z designem, o tyle nie warto inwestować w przypadkowe rodzaje szkła.

Zwykłe szkło, raczej do użytku domowego, nie sprawdzi się w restauracji lub barze. Ponadto na wyposażeniu w gastronomii powinna się znaleźć bardzo szeroka gama szkła o różnych pojemnościach i kształtach. Jest ona prawie tak pokaźna, jak rodzaje serwowanych napojów. Czasem można spotkać się z terminem szkło barowe. Tutaj przede wszystkim mamy na myśli wszelkiego rodzaju kieliszki, kufle a także bogaty wybór szkła koktajlowego i karafki.

To jednak nie wszystko. W szkle podaje się również napoje bezalkoholowe. Potrzebne są więc szklanki w przekroju wielkości i podziale na niskie, średnie lub wysokie. Ponadto niezbędne są szklane pucharki do serwowania deserów i obowiązkowo dzbanki na wodę lub soki.

Filtruj według

Podobnie jak w przypadku pozostałego wyposażenia warto uświadomić sobie jakim warunkom musi sprostać szkło gastronomiczne. Właściwie jest ono permanentnie użytkowane, co skutkuje częstym kontaktem z innymi elementami zastawy stołowej, a więc zjawiskiem szoku mechanicznego. Nie ma tak trwałego szkła, które nigdy się nie tłucze. Chodzi jednak o to, aby tych strat było jak najmniej. Dlatego też często można spotkać w gastronomii szkło poddawane specjalistycznemu procesowi hartowania. Szkło tego typu jest nie tylko trwalsze, ale też bezpieczne. Gdy zdarzy się stłuczka personel może szybko uporać się z dużymi kawałkami szkła. Bez względu na różne rodzaje szkła w gastronomii, wszystkie powinny być odporne na szok termiczny. Z pewnością warto wziąć pod uwagę szklane wyroby, które mają wzmocnione strategiczne miejsca, takie jak krawędź i stopka.

Równie istotną, jak wyżej opisane kwestie jest wygląd szkła. Tutaj poprzeczka ustawiona jest bardzo wysoko. Sommelierzy i barmani cenią sobie taką cechę jak przejrzystość, zwaną też często klarownością. Tylko idealnie transparentne szkło idealnie eksponuje walory szlachetnych trunków. Tutaj przechodzimy niemal płynnie do utrzymania szkła w czystości. Po pierwsze szkło gastronomiczne powinno dobrze znosić mycie w zmywarkach gastronomicznych bez uszczerbień i zarysowań. Po drugie nie może szybko ulegać zmatowieniu. Ważne jest zatem szkolenie personelu w odpowiednim serwisie szkła, jak i zaopatrzenie w kosze do mycia i przechowywania. Wszystkie rodzaje szkła i akcesoria do nich znajdziecie Państwo u nas.

Menu

Ustawienia

Szukaj

Stwórz darmowe konto, aby zapisać ulubione produkty.

Zaloguj się

Utwórz bezpłatne konto, aby korzystać z listy życzeń.

Zaloguj się