Kliknij, aby zobaczyć więcej produktów.
Nie znaleźliśmy produktów.

Karafki

W restauracjach dość często możemy spotkać się z podawaniem wina nalewanego przez sommeliera bezpośrednio do kieliszków. Czasem jednak zwłaszcza w lokalach typu bistro można zamówić wino serwowane w inny sposób. Przy takim serwisie niezbędne są karafki. To niemal niezbędny element zastawy stołowej. Karafki podobnie jak kieliszki czy szklanki powinny być z trwałego szkła, przeznaczonego do gastronomii.

Poza tradycyjnymi wyrobami tego typu do wina, wody lub też lemoniady można spotkać całkiem spory ich wybór również do whisky czy też do nalewek. Mają różne kształty i pojemności. Bywają smukłe, pękate, kwadratowe. Mogą być zarówno gładkie, bogato zdobione z korkami lub bez. W przypadku napojów bezalkoholowym są świetną alternatywa dla szklanych dzbanków. Dlatego też oferujemy gamę karafek o wielu zastosowaniach.

Filtruj według

Z pewnością do żelaznych pozycji w gastronomii należą karafki oraz dekantery do wina. Ten podział odpowiada właściwościom różniącym zasadniczo wino białe i czerwone. Do tego ostatniego, zgodnie z etykietą podawania, najlepsze są karafki z szerokim dnem, długą i szerszą na górze szyjką. Bez wątpienia pełnią bardzo ważną rolę. Po pierwsze przy przelewaniu wina do dekantera pozbywamy się niechcianego osadu. Po drugie to natlenienie wina. Trunek, który „pooddychał” nie ma niewłaściwych aromatów, które czulibyśmy wprost po odkorkowaniu butelki. Tak więc używając dekantera wydobywamy o wiele bardziej szlachetny smak i aromat wina. Gdy naszym ulubionym trunkiem jest czerwone wino warto mieć dekanter w domu. Zwłaszcza, że niektóre z nich mają piękną formę.

Natomiast karafka do białego wina pełni funkcję ochrony delikatnych i subtelnych aromatów tego rodzaju wina. Dlatego też jest ona smukła. Taki kształt sprzyja także utrzymaniu odpowiedniej temperatury, czyli od 8 do 12°C. Podczas gdy białe wina podajemy lekko schłodzone, wina czerwone tego nie wymagają. Zazwyczaj serwujemy je w temperaturze od 13 do 18°C. Taki podział nawiązuje także do klasycznego podziału na kieliszki do wina czerwonego i kieliszki do wina białego. Chociaż w ostatnim czasie ta granica nieco się zaciera.

Podsumowując, karafka jest nie tylko dodatkiem, ale często, tak jak w przy serwisie czerwonego wina bywa po prostu niezbędna. Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą.

Menu

Ustawienia

Szukaj

Stwórz darmowe konto, aby zapisać ulubione produkty.

Zaloguj się

Utwórz bezpłatne konto, aby korzystać z listy życzeń.

Zaloguj się