Kliknij, aby zobaczyć więcej produktów.
Nie znaleźliśmy produktów.

Podstawy pod piece

Specjalistyczne podstawy pod piece gastronomiczne organizują stanowisko pracy i obsługi tych multifunkcyjnych urządzeń. Według nas najlepszym rozwiązaniem jest uwzględnienie rekomendacji producenta pieca. Tak więc konkretny model pieca ma najczęściej przypisane opcje zalecanych do niego podstaw. W związku z tym w naszej ofercie większość pieców, także uwzględnia montaż na odpowiedniej podstawie. Polecamy zapoznanie się z ofertą podstaw najwyższej jakości renomowanych producentów: Hendi, Stalgast, RedFox, RM Gastro.

Filtruj według

Do najczęściej spotykanych rodzajów należą podstawy pod piece w formie prostego stelażu. To absolutne minimum. Natomiast dużo lepiej pełnią swoją funkcję stelaże wraz z prowadnicami. W rezultacie wszystkie blachy i pojemniki GN są w zasięgu personelu. W kuchniach o dużej wydajności, gdzie często pracują dwa piece zaleca się ustawienie ich w pionie (spiętrowanie). Przy takim ustawieniu producenci polecają specjalne podstawy pod piece do piętrowania. Z pewnością to najbardziej stabilna opcja.

Zarówno projekt podstawy, jak i jej wykonanie to kwestia priorytetowa. Każdy z producentów dokłada wszelkich starań, aby stanowisko obsługi pieca było po pierwsze stabilne, a po drugie bezpieczne i zgodne z wymogami. Dlatego też podstawy są projektowane według ścisłych wytycznych. Chodzi bowiem o to, aby konstrukcja była wytrzymała i solidnie wykonana. Musi zapewnić stabilność nie tylko samego urządzenia, ale też uwzględnić ciężar wsadu. Ten zaś w profesjonalnej kuchni bywa spory.

Ponadto kluczowy jest materiał do produkcji. Najczęściej podstawy powstają z odpornej i wytrzymałej stali nierdzewnej. Tego typu stal dobrze toleruje wysoką temperaturę i nie koroduje. Ma takie same zalety jak meble gastronomiczne ze stali nierdzewnej.

Jednocześnie też warto zastanowić się nad tym, aby stanowisko obsługi pieca było jak najbardziej ergonomiczne. Pamiętajmy, że praca w kuchni trwa nieprzerwanie przez wiele godzin. Piec lub piece gastronomiczne używane są przez cały ten czas. Z pewnością kucharze muszą mieć swobodny dostęp do urządzenia i to zarówno przy umieszczaniu w nim wsadu, jak i podczas całego monitorowania pracy.

Przy wyborze pieca gastronomicznego należy uwzględnić wiele istotnych czynników, w tym także rozplanowanie całego sprzętu i możliwości podłączenia urządzenia. Zarówno montaż do odpowiednich przyłączeń, jak i pierwszy rozruch najlepiej powierzyć specjalistycznej firmie.

Cała instalacja musi być zgodna z przepisami, które regulują tę ważną kwestię. Należy pamiętać, że tylko poprawny montaż zagwarantuje bezpieczeństwo pracy pieca. Tak więc należy postępować dokładnie tak jak stanowią regulacje i wymagania techniczne.

Menu

Ustawienia

Szukaj

Stwórz darmowe konto, aby zapisać ulubione produkty.

Zaloguj się

Utwórz bezpłatne konto, aby korzystać z listy życzeń.

Zaloguj się