Kliknij, aby zobaczyć więcej produktów.
Nie znaleźliśmy produktów.

Zmywarka gastronomiczna – czym kierować się podczas jej wybierania?

Wysłany dnia:9 miesiące temu przez
Ulubione0

Kto nie chciałby jadać na higienicznie czystej zastawie, używając dokładnie umytych sztućców? Klienci odwiedzający restaurację, kawiarnię czy bar zwracają uwagę nie tylko na smak potraw, ale też na sposób ich podania oraz na warunki panujące w lokalu. W gastronomii o jakość powinno się dbać już od samych podstaw, dlatego ważne jest odpowiednie wyposażenie zmywalni. Właściwe funkcjonowanie tej strefy przyspiesza pracę personelu i wpływa na zadowolenie klientów, ceniących świeżość i czystość naczyń, w których podaje się im posiłki i napoje. Czym więc należy się kierować, wybierając zmywarkę gastronomiczną? Podpowiadamy w poradniku.

 

Ilość miejsca na zmywarkę 

Pierwszą sprawą, którą trzeba uwzględnić przed zakupem konkretnego modelu do swojego lokalu, jest wolna przestrzeń, jaką się dysponuje. Kuchnia powinna być miejscem możliwie najbardziej funkcjonalnym, dlatego nie wolno utrudniać dostępu do znajdujących się w niej sprzętów i akcesoriów, na przykład nie zachowując odpowiednich odległości między urządzeniami. Należy wyznaczyć strefę zmywalni i ustawić zmywarkę w taki sposób, by brudne naczynia dało się szybko donosić i tak samo szybko zabrać z powrotem po ich umyciu. Po ustaleniu, gdzie będzie zamontowana zmywarka, trzeba sprawdzić, ile miejsca może ona zajmować. Pozwoli to określić minimalne i maksymalne wymiary sprzętu, jaki zmieści się w zmywalni.

Rozmieszczenie rury odpływowej

Wybierając zmywarkę gastronomiczną, trzeba też pamiętać o sprawdzeniu, na jakiej wysokości znajduje się rura odpływowa w wyposażanym pomieszczeniu. Trzeba zmierzyć odległość rury kanalizacyjnej, do której będzie podłączony odpływ urządzenia, od podłogi. Uzyskane przez pomiar informacje zadecydują o tym, czy kupowana zmywarka powinna być wyposażona w pompę spustową. Wspomniana część jest stosowana wtedy, gdy odpływ zmywarki znajduje się wyżej niż 10 centymetrów od podłogi.

Zasilanie elektryczne

Następna kwestia, na którą trzeba zwrócić uwagę przy wyborze zmywarki do restauracji lub baru, to rodzaj zasilania elektrycznego, jaki ma służyć do podłączenia zmywarki – 230V czy też 400V. Informacja na ten temat jest istotna dlatego, że producenci nierzadko dzielą w ofercie swoje urządzenia ze względu na napięcie prądu zasilania. Na rynku uda się jednak znaleźć wiele zmywarek uniwersalnych. Są one fabrycznie przygotowane do dwóch wspomnianych rodzajów zasilania. 

Sposób ładowania naczyń

Zmywarki gastronomiczne różnią się między sobą nie tylko rozmiarem czy funkcjami, ale też sposobem ładowania. 

Za względu na to kryterium, urządzenia dzielą się na:

  •       ładowane od przodu;
  •       szufladowe;
  •       ładowane od góry.

Zmywarki gastronomiczne, do których można władać naczynia od przodu albo szufladowo najlepiej sprawdzą się w mniejszych lokalach. Te ładowane od góry nadają się do większych restauracji. Obsługiwanie wielu klientów wymaga jeszcze szybszego i wygodniejszego zapełniania zmywarki i wyjmowania z niej naczyń. Na usprawnienie tych czynności pozwala właśnie funkcja otwierania i ładowania od góry.

Budowa zmywarki a specyfika lokalu

Inne urządzenie do zmywania będzie odpowiednie do niewielkiej kawiarni, a inne do dużej, prężnie działającej restauracji czy jadłodajni. Wybierając zmywarkę gastronomiczną, trzeba zatem kierować się specyfiką lokalu i ilością używanych w nim naczyń. Standardowo małe bistro, bar albo kawiarnię, gdzie myje się przede wszystkim szkło barowe, filiżanki, kubki i talerzyki, warto wyposażyć w model podblatowy, przeznaczony do czyszczenia szklanych naczyń.

W średnich i dużych restauracjach poleca się zamontować zmywarkę kapturową. Zwykle jest ona wyposażona w czterostopniowe filtrowanie. W dodatku zapewnia optymalne mycie całej powierzchni naczyń, co pozwala na pozbycie się wszelkich zabrudzeń, nawet tych trudnych do usunięcia.

W wielkich restauracjach, stołówkach i jadłodajniach najlepiej umieścić zmywarkę tunelową. Szczególnie wydajne modele będą w stanie umyć nawet kilka tysięcy naczyń w godzinę. Zmywarki tunelowe wyróżniają się pełnym zautomatyzowaniem i bardzo dużymi rozmiarami, dlatego na ich zamontowanie mogą pozwolić sobie największe lokale.

Rodzaj używanych naczyń a typ zmywarki 

O doborze odpowiedniej zmywarki gastronomicznej powinien też decydować rodzaj naczyń, z których korzysta się w restauracji czy barze. Jeżeli w lokalu używa się różnych typów zastawy, szkła i akcesoriów, dobrym rozwiązaniem może być model uniwersalny. W barach i innych miejscach zajmujących się głównie serowaniem alkoholi i innych napojów warto zamontować urządzenie przeznaczone do mycia kruchego, delikatnego szkła. Takie zmywarki pozwalają na czyszczenie naczyń w odpowiednio niższej temperaturze. Mają też słabszy strumień, dlatego cieńsze i wrażliwsze szkło nie jest narażone na uszkodzenia przy myciu. W restauracji przyda się natomiast zmywarka do tac i garnków. Takie modele charakteryzują się dużą pojemnością, dzięki czemu można czyścić w nich większe przedmioty.

Programy mycia 

Przy wyborze zmywarki trzeba zwrócić też uwagę na dostępne programy mycia. Różnią się one w poszczególnych modelach czasem trwania i temperaturą. Dobrze, gdy zmywarka gastronomiczna ma kilka różnych programów. Jest wtedy znacznie bardziej uniwersalnym urządzeniem – umożliwi dopasowanie długości mycia i temperatury wody do aktualnie zmywanych naczyń, na przykład pozwoli wybrać łagodniejszy tryb do delikatnych szklanek.

Jakość sprzętu i dostępne funkcje

Im lepszy i bardziej zaawansowany technicznie sprzęt trafi do lokalu, tym dłużej i sprawniej posłuży. Jednym z kryteriów niezwykle ważnych przy kupowaniu zmywarki jest materiał, z jakiego została wykonana. Warto zdecydować się na sprzęty ze stali nierdzewnej. Materiał ten wyróżnia się odpornością na uszkodzenia, solidnością i eleganckim połyskiem. Urządzenia ze stali nierdzewnej mają gładką powierzchnię, dlatego utrzymanie ich w czystości nie przysparza problemów. Trzeba też wiedzieć, że każda profesjonalna zmywarka gastronomiczna oprócz funkcji mycia posiada program wyparzania. Należy zwrócić uwagę na to, czy jest on dostępny w przypadku danego modelu, dlatego że wyparzania naczyń wymaga Sanepid. Nie trzeba zatem kupować osobnej wyparzarki – wystarczy zmywarka z takim programem. 

Można zastanowić się nad nabyciem modelu z pompą podnoszącą ciśnienie wody. Urządzenia wyposażone w tę część zapewniają jednakowo wysoką jakość mycia, bez względu na spadki ciśnienia. Okazuje się to ważne w przypadku kuchni, w których jednocześnie intensywnie pracuje kilka sprzętów podłączonych do tego samego źródła wody. W trakcie zakupów dobrze jest też porównać dodatkowe funkcje oferowane przez poszczególne modele. Przydatnym udogodnieniem może być na przykład program redukcji skrobi, gwarantujący szybkie i dokładne czyszczenie naczyń, na których pojawiły się trudne do usunięcia osady. 

Czym zmywarki gastronomiczne różnią się od zmywarek używanych w domach?

Zmywarki przeznaczone do gastronomii charakteryzują się większą wydajnością niż sprzęty polecane do użytku domowego. Posiadają też sporo dodatkowych funkcji usprawniających pracę w kuchni.  Ponadto zmywarki gastronomiczne muszą spełniać standardy BHP i wymogi Sanepidu. Według obowiązujących zasad urządzenie powinno wyparzać naczynia w temperaturze przynajmniej 80-90 stopni Celsjusza. W zmywarkach używanych w domach temperatura wyparzania nie przekracza zwykle 60 lub 70 stopni. Sprzęty stosowane w gastronomii mają za zadanie nie tylko eliminację zabrudzeń, ale też usunięcie bakterii i mikroorganizmów mogących pojawiać się na talerzach czy szklankach. Właściwie wyparzona porcelana, szkło czy inne powierzchnie naczyń dają pewność, że zarówno goście, jak i pracownicy lokalu, nie muszą obawiać się o swoje zdrowie. 

Odpowiednio dobrana zmywarka gastronomiczna zagwarantuje nieskazitelną czystość talerzy, szklanek i sztućców. Ułatwi też efektywne dbanie o higieniczne warunki przy podawaniu posiłków czy napojów. Wybierając urządzenie do swojego lokalu, należy określić ilość, rodzaj i wielkość zmywanych naczyń. Trzeba też ustalić ilość miejsca na zmywarkę, rozmieszczenie rury odpływowej i typ zasilania elektrycznego. Ponadto warto brać pod uwagę materiał, z jakiego został wykonany sprzęt, oferowane przez niego funkcje oraz sposób ładowania naczyń. Wówczas uda się znaleźć zmywarkę najlepiej dopasowaną do charakteru swojej działalności.

Zostaw komentarz
Zostaw odpowiedź
Proszę zaloguj się, aby opublikować komentarz.

Menu

Ustawienia

Szukaj

Stwórz darmowe konto, aby zapisać ulubione produkty.

Zaloguj się

Utwórz bezpłatne konto, aby korzystać z listy życzeń.

Zaloguj się