Kliknij, aby zobaczyć więcej produktów.
Nie znaleźliśmy produktów.

Profesjonalna patelnia gastronomiczna – jak wybrać najlepszą – poradnik

Wysłany dnia:9 miesiące temu przez
Ulubione0

Patelnie to przyrządy niezbędne w każdej kuchni. Bez tych wielofunkcyjnych akcesoriów trudno wyobrazić sobie przygotowanie wielu potraw. Z ich pomocą można smażyć, dusić, zapiekać, podgrzewać i grillować, a nawet prażyć i suszyć składniki dań. Patelnia jest niezastąpionym przyrządem kuchennym, dlatego warto dobrze zastanowić się nad zakupem odpowiedniego modelu. Na co zwracać uwagę, szukając najlepszego akcesorium do swojego lokalu? W naszym poradniku podpowiadamy, jak wybrać profesjonalną patelnię, która sprosta szczególnym warunkom panującym w gastronomii.

Rodzaje patelni – podział ze względu na materiał wykonania

 

Podstawowym kryterium wyboru patelni do bistro, baru czy restauracji jest materiał, z jakiego została wykonana. Rodzaj tworzywa wykorzystanego przy produkcji akcesorium decyduje o jego właściwościach i przeznaczeniu.

 

Ze względu na typ materiału, można wyróżnić patelnie gastronomiczne:

 

Wspomniane rodzaje akcesoriów najczęściej stosuje się w profesjonalnych kuchniach. Poniżej znajdziesz krótką charakterystykę każdego z nich.

Patelnie ze stali

Przybory tego typu wyróżniają się wyjątkową trwałością i odpornością na zarysowania, zwłaszcza gdy wykonane są ze stali nierdzewnej lub stali węglowej. Bez obaw można mieszać w nich metalowymi łyżkami i łopatkami. Nie trzeba obchodzić się z nimi delikatnie. Patelnie stalowe są odporne na wysokie temperatury, rdzewienie, wgniecenia i inne uszkodzenia mechaniczne, co czyni z nich sprzęty niemal niezniszczalne. Mimo upływu czasu i intensywnego użytkowania zachowują doskonały stan. Dzięki tym zaletom patelnie ze stali nierdzewnej i patelnie ze stali węglowej świetnie sprawdzą się w barach, restauracjach i innych lokalach, w których przygotowuje się duże ilości posiłków. Wytrzymałe akcesoria są stworzone do pracy w niełatwych warunkach i wielkogodzinnej eksploatacji. Na patelniach stalowych można smażyć w dowolnej temperaturze. Ich powierzchnia nie zniszczy się pod wpływem kwasowych składników. Patelnie ze stali wolno się nagrzewają, ale równomiernie rozprowadzają ciepło. Świetnie nadają się do przygotowania dań z mięsa. Wymagają smażenia z wykorzystaniem tłuszczu, ale często mogą być myte w zmywarkach. Z biegiem czasu użytkowania zyskują jeszcze lepsze właściwości nieprzywierające. Patelnie ze stali węglowej i te wykonane ze stali nierdzewnej są bezpieczne dla zdrowia, dlatego że nie zostają pokryte szkodliwymi materiałami. Zazwyczaj mają grube, 3-warstwowe dno. Można stosować je na różnych typach kuchenek, także na indukcyjnych. Co ważne, akcesoria wymagają odpowiedniej konserwacji i sezonowania. Ich wadą może okazać się spory ciężar.

Patelnie żeliwne

W zależności od swojej budowy mogą być przeznaczone do smażenia lub grillowania. Akcesoria są wykonane z żeliwa. To bardzo trwałe i solidne patelnie, na których można smażyć prawie wszystko. Z uwagi na fakt, że z ich pomocą uda się przygotować wiele potraw, okazują się bardzo uniwersalnymi przyborami. Zaletą patelni żeliwnych jest to, że długo utrzymują ciepło. Oznacza to, że często nie trzeba dodatkowo odgrzewać dań przyrządzonych z ich wykorzystaniem. Akcesoria mają masywną konstrukcję i grube dno z jednej strony zapobiegające przegrzewaniu się potrawy, a z drugiej – utrzymujące odpowiednią temperaturę. Niektórych patelni żeliwnych można używać także w piekarniku, jeśli nie wyposażone ich w uchwyty wykonane z tworzywa sztucznego albo drewna. Po pierwszym przepaleniu przybory zyskują powłokę non-stick zapobiegającą przywieraniu. Wadą patelni żeliwnych jest ich waga.  Z powodu ich sporego ciężaru nie dla wszystkich okażą się wygodne w użyciu. Akcesoria nie są też odporne na stłuczenia i silne uderzenia. Z powodu porowatej powierzchni ich czyszczenie może wymagać więcej wysiłku niż utrzymanie w czystości patelni stalowych. Ponadto przybory z tego materiału nie nadają się do mycia w zmywarkach.

Patelnia aluminiowa

Patelnie aluminiowe są lekkie i odporne na uszkodzenia. Można łatwo je podnosić i przenosić z miejsca na miejsce. Patelnie aluminiowe szybko i równomiernie się nagrzewają. Dobrze przewodzą ciepło. Znakomicie nadają się do duszenia, regeneracji potraw, smażenia na wolnym ogniu, a także do odsmażania i podgrzewania gotowych dań. Ich ważną zaletą może być cena – kosztują mniej niż patelnie wykonane z innych materiałów. Patelnie aluminiowe zazwyczaj można myć w zmywarce. Często pokryte są powłoką nieprzywierającą, ułatwiającą czyszczenie akcesorium i mieszanie składników potrawy. W zależności od modelu mogą nadawać się do używania na kuchenkach indukcyjnych. Decydując się na patelnię tego rodzaju, trzeba zwracać uwagę na jakość materiału, z jakiego została wyprodukowana. Najlepiej wybierać wyłącznie modele wykonane z aluminium wolnego od PFOA, czyli niebezpiecznej dla zdrowia substancji. 

Przeznaczenie patelni

Patelnie gastronomiczne można podzielić nie tylko ze względu na rodzaj materiału, z jakiego zostały wyprodukowane, ale też biorąc pod uwagę ich zastosowania. Oprócz klasycznych akcesoriów wymagających osobnego źródła ciepła, można nabyć też patelnie elektryczne. Przeznaczone są one do największych lokali gastronomicznych takich jak stołówki i jadłodajnie obsługujące setki osób dziennie. Patelnie tego typu są dużymi urządzeniami przypominającymi pod względem wymiarów stoły mroźnicze. Dzielą się na przechylne lub wychylne.

W większości restauracji i barów sprawdzą się standardowe patelnie przeznaczone do stosowania w kuchni. Różnią się między sobą rozmiarem i formą. Można nabyć warianty uniwersalne (okrągłe), do naleśników, grillowe, do smażenia ryb, przyrządzania paelli, woki i patelnie głębokie. Którą z nich warto wybrać? Najlepiej kierować się charakterem prowadzonego lokalu. Warto zaopatrzyć się w cały komplet patelni dostosowanych do określonych dań. Takie akcesoria znacznie ułatwią przygotowanie potraw o konkretnych właściwościach.

Kształt i głębokość patelni

Patelnie najczęściej są okrągłe lub kwadratowe. Pierwsze z nich wydają się najbardziej uniwersalne, dlatego że ich kształt ułatwia mieszanie składników. Użytkowanie patelni kwadratowych wymaga większej wprawy, za to wygodniej się je przechowuje. Akcesoria o wielu zastosowaniach (przeznaczone do przyrządzania większości potraw) nie powinny mieć zbyt dużej lub za małej głębokości. Do potraw o większej objętości lepiej posiadać oddzielną patelnię. 

Uchwyt patelni

To, w jaki uchwyt została wyposażona patelnia gastronomiczna, ma duże znaczenie dla komfortu i bezpieczeństwa pracy w kuchni. Z tego powodu rączka musi wygodnie układać się w dłoni i być odporna na działanie wysokich temperatur. Uchwyty mogą być montowane na stałe albo przykręcane śrubami. Pierwszy wariant okaże się stabilniejszy, dlatego że fabrycznie dokręcone elementy nie obluzują się tak łatwo, jak te montowane ręcznie. 

Grubość dna i ciężar 

Grubsze dno sprawia, że potrawy nie przywierają tak mocno do patelni. Grubość dna wpływa też na równomierność nagrzewania się metalowej powierzchni oraz na to, czy dobrze oddaje ona ciepło. Co ważne, wybierając patelnię gastronomiczną, trzeba pamiętać, by była ona solidna i trwała. Najbardziej wytrzymałe są modele o większym ciężarze, za to wygodniejsze w użytkowaniu okazują się te wykonane z lżejszych materiałów.

Średnica

Standardowo profesjonalne patelnie stosowane w gastronomii mają średnicę od 20 do 40 cm. Mniejsze modele przydają się do prażenia ziaren, smażenia jajek i przygotowywania posiłków dla dzieci. Większe sprawdzą się w przypadku przyrządzania większej ilości danej potrawy. W restauracji warto posiadać kilka rozmiarów patelni, pasujących do różnych zastosowań. Akcesoria można kupić w komplecie – wówczas szybciej uda się skompletować potrzebne przybory kuchenne. 

Jakość wykonania

Kluczową kwestią, którą warto kierować się przy zakupie patelni gastronomicznych, jest jakość ich wykonania oraz dobór materiałów bezpiecznych dla zdrowia osób jedzących przyrządzone potrawy. Trzeba upewnić się, że uchwyt zamontowano solidnie, a akcesoria wyprodukowano z tworzyw niezawierających szkodliwych substancji. Warto wybierać modele pochodzące z oferty uznanych marek. Renomowani producenci, tacy jak DE BUYER i TOM-GAST, spełniają wszystkie normy jakości i bezpieczeństwa obowiązujące w branży zaopatrzenia gastronomii. Patelnie zaufanych, sprawdzonych marek są wykonane z materiałów o wysokiej jakości. Charakteryzują się też dobrym dopasowaniem do potrzeb użytkowników, trwałością i dobrze wyważoną konstrukcją.

Patelnie gastronomiczne są niezbędnym elementem wyposażenia każdej restauracji, bistro czy baru. Powinny być przystosowane do intensywnej eksploatacji, dlatego przy ich wyborze warto zwracać uwagę na trwałość materiału, z jakiego zostały wyprodukowane oraz staranność ich wykonania. Ważne, by były wyprodukowane z tworzyw całkowicie bezpiecznych dla gości lokalu. W zależności od potrzeb można zdecydować się na patelnię stalową, żeliwną lub aluminiową. Wybierając akcesorium do swojego lokalu, warto zastanowić się nad tym, do czego będzie używane. Oprócz doboru odpowiedniego materiału trzeba zatem wziąć pod uwagę również zastosowanie patelni i zastanowić się, jaki jej kształt, ciężar i rozmiar będzie potrzebny do przygotowania określonych dań. Niezależnie od przeznaczenia przyborów, warto pamiętać o tym, by przy ich zakupie kierować się kryterium jakości wykonania. Najlepiej szukać patelni stworzonej przez znanego producenta, którego wyroby spełniają wymogi bezpieczeństwa i ergonomii. Wtedy można mieć pewność, że nabywa się sprzęt wygodny w użytkowaniu i dopasowany do niełatwych warunków panujących w kuchniach gastronomicznych.

Zostaw komentarz
Zostaw odpowiedź
Proszę zaloguj się, aby opublikować komentarz.

Menu

Ustawienia

Szukaj

Stwórz darmowe konto, aby zapisać ulubione produkty.

Zaloguj się

Utwórz bezpłatne konto, aby korzystać z listy życzeń.

Zaloguj się