Kliknij, aby zobaczyć więcej produktów.
Nie znaleźliśmy produktów.

Korzyści wynikające ze stosowania uzdatnianej wody w gastronomii

Wysłany dnia:9 miesiące temu przez
Ulubione0

Woda wodociągowa spełnia normy sanitarne pozwalające na bezpieczne jej używanie i spożywanie. Jej jakość nie budzi zastrzeżeń na poziomie bakteriologicznym i fizykochemicznym, dlatego można bez obaw stosować ją do gotowania i sprzątania w lokalu. Nie oznacza to jednak, że używanie takiej wody jest najlepszym wyborem. W swoim składzie zawiera ona chlor, a często również spore ilości metali ciężkich. Zwykle charakteryzuje się też wysoką twardością.

Woda z wodociągu może mieć negatywny wpływ zarówno na smak podawanych dań i napojów, jak i na działanie kuchennych urządzeń. Jej stosowanie zwiększa awaryjność sprzętów i zużycie energii, podnosi też wydatki związane z kupnem detergentów. Rozwiązaniem tych problemów może być zakup urządzeń i akcesoriów do uzdatniania wody. Dlaczego warto się na nie zdecydować? Stosowanie uzdatnianej wody w gastronomii przynosi wiele korzyści. To również świetny sposób na zaoszczędzenie pieniędzy.

Lepsza jakość serwowanych napojów i potraw 

Sektor HORECA (czyli hotele, restauracje i catering) zużywa pokaźne ilości wody. Mycie naczyń, czyszczenie sprzętów i sprzątanie pomieszczeń to podstawowe czynności, które wymagają jej użycia. W gastronomii woda potrzebna jest jednak przede wszystkim do przygotowywania składników dań i przyrządzania potraw. To również niezbędny składnik wielu napojów, takich jak kawa, wszelkie napary czy herbaty. Warto pamiętać, że jakość stosowanej wody wpływa na smak i zapach dań i gorących napojów. Duża zawartość chloru albo wysoka twardość mogą skutecznie popsuć efekt, jaki miało przynieść przygotowane zamówienie. 

Pierwszą zaletą stosowania uzdatnianej wody w gastronomii jest zatem ulepszenie jakości serwowanych napojów i potraw. Specjalne wkłady filtrujące, dzięki zdolnościom absorpcyjnym wykorzystanego w nich węgla, pochłaniają z wody chlor odpowiadający za nieprzyjemny, drażniący zapach. Systemy uzdatniania i zmiękczacze usuwają też związki wapnia i magnezu wpływające na smak wody. Zbyt duże stężenia tych substancji nadają gorzki lub kwaśny posmak, który często nie jest pożądany. Oznacza to, że potrawy i napoje przygotowane z użyciem uzdatnionej wody będą znacznie smaczniejsze i bardziej aromatyczne.

Warto zwrócić uwagę również na inną kwestię. Akcesoria do uzdatniania wody, oprócz poprawienia jej smaku i zapachu, zapewniają też wysoki poziom ochrony mikrobiologicznej. Dodatkowo zwiększa to higienę i bezpieczeństwo w lokalu. Uzdatniona woda jest także wolna od mechanicznych zabrudzeń i metali ciężkich. Podając dania i napoje niezawierające osadów i substancji potencjalnie zagrażających zdrowiu, można więc jeszcze lepiej zadbać o swoich gości. Ponadto na kawie czy herbacie przygotowanej z użyciem uzdatnionej wody nie powstają oleiste powłoki. Będzie to ważne w każdej kawiarni, w której liczy się zarówno aromat gorącego napoju, jak i sposób jego podania. 

Uzdatnianie wody chroni sprzęt przed osadzaniem się kamienia

Twarda woda szkodzi urządzeniom z niej korzystającym – zmywarkom, ekspresom do kawy, kostkarkom do lodu, piecom konwekcyjno-parowym i innym sprzętom. Zawiera wodorowęglany wapnia i magnezu. Pod wpływem podgrzewania substancje przekształcają się w węglany wytrącające nalot. W związku z tym wszystkie powierzchnie metalowe, które mają kontakt z gorącą wodą lub parą, szybko zaczynają pokrywać się osadem. Biały nalot (potocznie nazywany kamieniem) wygląda nieestetycznie, sprawia, że urządzenia tracą elegancki połysk kojarzący się z czystością. Ponadto kamień osadzający się na częściach takich jak grzałka zwiększa awaryjność sprzętów i częstotliwość ich napraw. Stosowanie nieuzdatnionej wody naraża wiec na stres związany z nieoczekiwaną usterką i spore wydatki – koszty wymiany uszkodzonych części, zakupu odkamieniacza, środków regenerujących czy serwisowania sprzętu mogą być bardzo wysokie. Co więcej, w książkach gwarancyjnych większości urządzeń używanych w gastronomii znajdziemy adnotację dotyczącą jakości wody. Producenci piszą o optymalnej twardości oraz zawartości żelaza i manganu. Jeżeli woda używana w lokalu nie odpowiada tym zaleceniom, produkty mogą nie podlegać gwarancji.

Zakup akcesoriów do uzdatniania jest niedużym wydatkiem w porównaniu z kosztami, jakie ponosi się w przypadku awarii. Stosowanie uzdatnionej wody uchroni sprzęt przed osadzaniem się kamienia i tym samym wydłuży jego żywotność. Na metalowych powierzchniach nie pojawi się trudny do usunięcia biały nalot. Obniżą się też koszy serwisu urządzeń, dlatego że woda bez kamienia nie zniszczy ich części.

Mniejsze zużycie środków czystości 

W nieuzdatnionej wodzie trudniej rozpuszczają się detergenty. Często trzeba stosować ich dużą ilość, by odpowiednio wyczyścić zabrudzone naczynia. W mycie i nabłyszczanie wkłada się też znacznie więcej czasu i wysiłku. Ponadto obecne w twardej wodzie magnez i wapń, w połączeniu z detergentami, tworzą na szkle trudny do usunięcia osad. Na szczęście efektywność mycia naczyń – zarówno ręcznego, jak i w zmywarce – można z powodzeniem zwiększyć, wyposażając lokal w odpowiednie wkłady filtrujące i zmiękczacze. Miękka, uzdatniona woda wzmocni działanie środków czyszczących. Pozwoli skuteczniej i dokładniej usunąć zabrudzenia i osady. Sztućce, szklanki czy talerze nie będą wymagać dodatkowego polerowania. Dzięki zastosowaniu akcesoriów do uzdatniania na szkle nie będą powstawać kłopotliwe zacieki i naloty. Uda się też zmniejszyć zużycie detergentów w lokalu.

Oszczędność energii 

Kamień jest dobrym izolatorem ciepła. Gdy osadza się na elementach grzejnych urządzeń (na przykład na grzałkach w czajnikach i ekspresach do kawy), tworzy niepotrzebną izolację termiczną. Proces ten powoduje większe zużycie energii w restauracji, barze czy kawiarni. Osadzanie się kamienia na sprzętach może zatem skutkować tym, że zacznie się płacić coraz wyższe rachunki za prąd. Kolejną korzyścią stosowania uzdatnionej wody w gastronomii jest więc zwiększona wydajność energetyczna. Kamień nie izoluje ciepła, więc szybciej można osiągnąć zamierzoną temperaturę. Dzięki skróceniu czasu nagrzewania się wody zmniejszają się koszty energii. 

Akcesoria do uzdatniania wody, które warto posiadać w swoim lokalu 

Wodę używaną w gastronomii można uzdatniać poprzez filtrowanie, zmiękczanie oraz demineralizację. Pierwszy sposób polega na oddzieleniu substancji stałych od cieczy przez mechaniczne zatrzymanie ciała stałego w filtrze. Służy też redukcji twardości wody i usunięciu z niej chloru. Z kolei zmiękczanie, podobnie jak demineralizacja, polega na usunięciu z wody  rozpuszczalnych soli magnezu, wapnia i niektórych wielowartościowych metali. Wspomniane związki chemiczne są odpowiedzialne za powstawanie nieestetycznego osadu na naczyniach i urządzeniach.

Zakup i montaż uzdatniaczy wody jest znakomitą inwestycją. Pozwala na spore oszczędności i czerpanie innych wyżej opisanych korzyści. Na jakie urządzenia i akcesoria można się zdecydować?

Jeżeli w lokalu używane są ekspresy do kawy, kostkarki do lodu, zmywarki, małe piece czy maszyny vendingowe, dobrym pomysłem okaże się zakup wkładów gastronomicznych do wody. Ochronią one sprzęt przed osadzeniem się kamienia i tym samym wydłużą jego żywotność. Usuną z wody chlor, metale ciężkie, mechaniczne zabrudzenia i wpływające na smak związki wapnia i magnezu. Wkłady filtrujące nie wymagają użycia mieszacza wody (tzw. bypassa) i są proste w obsłudze. Dzięki nim można uzyskać krystalicznie czyste kostki lodu, które okażą się świetnym dodatkiem do drinków i innych napojów.

W lokalu gastronomicznym warto stosować też automatyczne zmiękczacze do wody. Pozwolą na osiągnięcie czystej i miękkiej wody w urządzeniach takich jak ekspresy do kawy, zmywarki czy kostkarki do lodu. Urządzenia składają się ze zmiękczacza (zawierającego kolumnę z żywicą i zbiornik z solą do regeneracji) oraz głowicy sterującej wydajność urządzenia. Zmiękczacze zabezpieczają przed osadzaniem się kamienia na grzałkach, dyszach, bojlerach i przewodach doprowadzających wodę. Są wyposażone w mieszacz wody, który miesza wodę twardą i miękką (uzdatnioną), dzięki czemu uda się uzyskać oczekiwany (na przykład zalecany przez producenta zmywarki) stopień twardości wody. 

Dodatkowymi akcesoriami, w jakie można się zaopatrzyć, są elektroniczne liczniki przepływu wody z wyświetlaczem LCD. Podłącza się je do głowicy filtra gastronomicznego. Pozwala to dokładnie sprawdzić ilość wody, jaka została zużyta. W lokalu przydatnym może być też zestaw testowy do badania wody. Stosując go, można sprawdzić twardość wody i wydajność używanego filtra.

W gastronomii na jakość świadczonych usług składa się wiele czynników – smak serwowanych potraw, czystość i higiena, sprawność sprzętów i atmosfera panująca w lokalu to tylko niektóre z nich. Aby zadbać o gości i zapewnić im jak najwyższy standard obsługi, warto zwrócić uwagę również na jakość stosowanej wody. Ma to również duże znaczenie dla bezawaryjnego działania urządzeń. Wykorzystanie systemów, filtrów i innych akcesoriów uzdatniających wodę przyniesie wiele korzyści każdemu restauratorowi, czy innemu właścicielowi lokalu gastronomicznego. Pozwoli uchronić sprzęty kuchenne i naczynia przed osadzaniem się kamienia, zwiększy żywotność urządzeń i obniży koszty serwisowania. Zmniejszy też zużycie środków czyszczących i energii elektrycznej. Stosowanie uzdatnionej wody wpłynie także na jakość serwowanych potraw i napojów, poprawiając ich smak, aromat, a niekiedy również wygląd.

Zostaw komentarz
Zostaw odpowiedź
Proszę zaloguj się, aby opublikować komentarz.

Menu

Ustawienia

Szukaj

Stwórz darmowe konto, aby zapisać ulubione produkty.

Zaloguj się

Utwórz bezpłatne konto, aby korzystać z listy życzeń.

Zaloguj się