Kliknij, aby zobaczyć więcej produktów.
Nie znaleźliśmy produktów.

Akcesoria do noży kuchennych, które powinieneś mieć

Wysłany dnia:1 Rok temu przez
Ulubione0

Wyposażenie kuchni w restauracjach bardzo często dopasowuje się do wymagań szefa kuchni. Profesjonaliści zazwyczaj pracują swoimi nożami, uważając je za swoje najważniejsze i podstawowe narzędzie pracy. Jednak tak samo, jak ważne są same noże kuchenne, ważne są też akcesoria do nich, które uzupełnią kuchnię i ułatwią pracę. Które akcesoria zalicza się do fundamentalnych i jak je wybrać? Te informacje znajdziesz w naszym poradniku.

Akcesoria do noży kuchennych mogą stanowić zarówno funkcję praktyczną – ułatwić pracę, pozwolić utrzymać porządek, a także czysto dekoracyjną – dzięki nim możemy udekorować kuchnię i stworzyć funkcjonalne ozdoby. Podstawowe akcesoria, bez których nie obędzie się żaden kucharz to z pewnością:

  •        bloki na noże,
  •        torby na noże,
  •        kamienie do ostrzenia,
  •        musaki.

Bloki na noże kuchenne – chronią i dodają profesjonalizmu

Kluczową funkcją bloków na noże jest ochrona ostrzy. Przechowywanie noży w szufladzie czy plastikowym pojemniku wiąże się z dużym ryzykiem uszkodzenia ostrzy, co zazwyczaj dzieje się po zetknięciu z innymi przedmiotami. Jeśli nie dysponujemy miejscem na blacie, rozwiązaniem będzie tu zaopatrzenie kuchni w specjalny organizer do szuflady, jeśli natomiast miejsce nas nie ogranicza, dużo wygodniejszą dla samych kucharzy będą właśnie bloki. Na rynku dostępne są one w różnych wzorach i kolorach: drewniane, plastikowe, kolorowe, wzorzyste. Można je dopasować do stylu aranżacji kuchni, dzięki czemu będą stanowić ciekawy dodatek.

Szeroką gamę produktów podzielić można na dwa rodzaje. Pierwszy z nich to tradycyjny, drewniany stojak z wyciętymi otworami na noże – bardzo popularny, zarówno w restauracjach, jak i domach, lecz posiadający jedną dużą wadę – nie każdy nóż będzie pasował do otworu. Najlepiej jest więc zaopatrzyć się w cały komplet, czyli zestaw noży w bloku. Drugim rodzajem jest uniwersalny, charakteryzujący się wypełnieniem z wkładu szczotkowego. Nie ma wyciętych otworów, więc blok możemy dokupić do kuchni w każdym momencie i niezależnie od rozmiaru czy typu noża, z łatwością umieścimy go w bloku.

Torby na noże idealne do transportu

Kucharz, który na co dzień używa swoich noży zmuszony jest do ich częstego transportu, co wiąże się z ogromnym ryzykiem. Chodzi tu nie tylko o uszkodzenie noży i ostrzy, ale też niebezpieczeństwo dla samego przewożącego. Wielkość torby dobieramy w zależności od tego, iloma produktami dysponujemy, czy przemieszczać się będziemy z nimi wszystkimi czy tylko z kilkoma, oraz czy razem z nimi potrzebujemy dodatkowych akcesoriów, takich jak ostrzałka. Jeśli potrzebujemy czegoś większego i solidniejszego, warto postawić na kuferek wyposażony w listwy magnetyczne w środku, komory na akcesoria i przede wszystkim – bezpieczne zamknięcie.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze torby na noże?

Każdy kucharz ma swoje upodobania, jednak na kilka kwestii każdy, niezmiennie, zwraca uwagę przy wyborze torby na noże. Przede wszystkim rozmiar. Rzadko kiedy potrzebna jest cała kolekcja noży, jakimi dysponujemy, dlatego przydatna będzie zarówno mniejsza torba, do użytku codziennego, jak i większy neseser. Produkt ten powinien być lekki i poręczny, tak by transport był wygodny niezależnie od tego czy jest to dłuższy dystans, czy jedynie przeniesienie noży do i z samochodu. Kolejna niezbędna cecha to dobra ochrona ostrzy. Dotyczy to nie tylko rozmieszczenia i oddzielenia od siebie poszczególnych komór, ale również wysokiej jakości materiału wykonania, który nie będzie dziurawił się od ostrzy i będzie wytrzymały jeśli chodzi o ciężar. Forma torby powinna być dopasowana do upodobań samego użytkownika. W ofertach sklepów z akcesoriami znaleźć można takie zawijane w rulon, otwierane jak teczka, etui na pojedyncze noże oraz duże kuferki.

Ostrzenie noży – co wybrać?

Kupując nowe noże, są one zawsze niezwykle ostre. Niestety w trakcie częstego używania, szczególnie w gastronomii, bardzo szybko tracą swój główny atut i zmuszeni jesteśmy je naostrzyć. Na rynku wybierać można spośród ostrzałek nowoczesnych, elektrycznych oraz ręcznych: kamiennych, krążkowych, płytkowych, prętowych, w tym musaki. Powierzchnia ostrząca może być wykonana z kamienia naturalnego, ceramiki, węglika wolframu lub być pokryta nasypem diamentowym, natomiast korpus może być stalowy lub plastikowy. Dobra jakość wykonania pozwoli cieszyć się sprzętem przez kilka lat, a to istotna kwestia w gastronomii. Decyzja co do typu powinna zapaść dopiero po zgłębieniu tematu, ponieważ jeśli dysponujemy nożami ceramicznymi bądź tytanowymi, potrzebować będziemy specjalistycznej ostrzałki. W naszym poradniku skupimy się na kamieniach do ostrzenia oraz musakach.

Ostrzałki kamienne

Wśród ostrzałek kamiennych wyróżnić można tradycyjne osełki – kamienie o różnych kształtach, oraz japońskie kamienie wodne, przeznaczone przede wszystkim do ostrzenia noży japońskich oraz wysokiej jakości europejskich. Zazwyczaj mają postać płaskiego, prostokątnego bloku kamiennego, często dwustronnego, a wykonane są z naturalnych kamieni, przy czym niektóre rodzaje zawierają wkład ceramiczny lub nasyp diamentowy. W przypadku kamieni wodnych, podzielić je można jeszcze na naturalne: miękkie lub twarde, oraz ceramiczne, które dzięki korundowi – materiałowi wykonania- są mniej podatne na zapychanie i twardsze. Dobór rodzaju ostrzałki kamiennej zależy przede wszystkim od noży, jakimi dysponujemy. Sam proces ostrzenia nie należy do najprostszych, bowiem istotne jest zachowanie odpowiedniego kąta nachylenia noża. Dla mniej wprawionych przydatne okażą się specjalne prowadnice, dzięki którym utrzymasz właściwy kąt ostrzenia.

Musak, czyli ostrzałka prętowa

Długi pręt z jękojeścią, czyli właśnie musak lub inaczej stalka, zazwyczaj używany jest przez szefów kuchni, masarzy i rzeźników. Ostrzenie nim wymaga nieco wprawy – ważne jest zachowanie odpowiedniego kąta ostrzenia oraz pewna ręka, co może być dużo bardziej skomplikowane niż w przypadku ostrzałki kamiennej. Pręt wykonany jest zazwyczaj ze stali nierdzewnej, ale równie popularne są te ceramiczne i stalowe pokryte diamentami. Musaki dobiera się pod rozmiar noża - część robocza powinna być o 2-5 cm dłuższa niż samo ostrze noża, w przeciwnym wypadku nie wyszlifujemy dobrze noża i narazimy się na skaleczenie. Ogromnym atutem musak jest ich uniwersalność, ponieważ posłużą zarówno do naostrzenia dużych i małych noży, jak i tasaków oraz nożyczek.

W gastronomii dobrej jakości noże to podstawa i w interesie samych kucharzy leży odpowiednie dbanie o swoje narzędzia pracy. Dlatego tak istotne jest zarówno ich przechowywanie, jak i ostrzenie specjalnym przyborem dostosowanym do materiału wykonania noża. Warto zagłębić się w temat, by później cieszyć się użytkowaniem noży przez wiele lat.

Akcesoria i pasujące produkty
Zostaw komentarz
Zostaw odpowiedź
Proszę zaloguj się, aby opublikować komentarz.

Menu

Ustawienia

Szukaj

Stwórz darmowe konto, aby zapisać ulubione produkty.

Zaloguj się

Utwórz bezpłatne konto, aby korzystać z listy życzeń.

Zaloguj się