Kliknij, aby zobaczyć więcej produktów.
Nie znaleźliśmy produktów.

Piec gastronomiczny – jak wybrać najlepszy?

Wysłany dnia:11 miesiące temu przez
Ulubione0

Prowadzenie restauracji wiąże się z podejmowaniem decyzji co do doboru sprzętu gastronomicznego, który najlepiej spełni swoje funkcje i tym samym pozwoli uzyskać dobre opinie klientów. Zakup pieca gastronomicznego to jeden z pierwszych punktów na liście, a z uwagi na swoje kluczowe zadanie, nie jest to prosty wybór. Jeśli nie mamy jeszcze szefa kuchni, który dzięki swojemu doświadczeniu mógłby pomóc, warto przeczytać nasz krótki poradnik. Zwracamy uwagę na najważniejsze cechy i parametry pieców gastronomicznych – sprawdź, jak wybrać najlepszy.

Piec gastronomiczny czyli konwekcyjno-parowy

Piec konwekcyjno-parowy to następna pieca konwekcyjnego, cechujący się po rewolucji dużo większymi możliwościami, dzięki naparowywaniu komory. Jak działa? Wentylatory najpierw przetłaczają gorące powietrze przez komory, a następnie przez filtry oczyszczające je z drobinek tłuszczu, po czym takie powietrze ponownie trafia do wentylatorów i cały proces wielokrotnie się powtarza. Dzięki poziomej cyrkulacji i odtłuszczaniu, w komorze zapewniona jest równomierna temperatura, a zapachy się nie przenikają. Do komory z cyrkulującym powietrzem dodawana jest para wodna, co zapobiega wysuszaniu się potraw oraz przyspiesza obróbkę termiczną.

Piec umożliwia nie tylko pieczenie, ale również: blanszowanie, gotowanie na parze, wędzenie, grillowanie, obróbkę niskotemperaturową czy regenerację. Dodatkowo, jest urządzeniem wysokowydajnym energetycznie, ponieważ zużywa około 30% mniej energii elektrycznej oraz 40% mniej wody, co tym bardziej przemawia za jego zakupem.

Sposób zasilania

Wybór urządzenia nie jest prosty, bo pod uwagę trzeba wziąć naprawdę wiele aspektów, takich jak natężenie ruchu w lokalu, wielkość kuchni, przygotowane miejsce i możliwość podłączenia, doświadczenie kucharzy czy nasze potrzeby. Jedną z pierwszych cech, na które powinniśmy zwrócić uwagę jest sposób zasilania: gazowy lub elektryczny. Jeśli chodzi o koszty zakupu i eksploatacji, to cena pieca gazowego jest wyższa niż elektrycznego, lecz bieżące użytkowanie wychodzi taniej. Decydując się na piec na prąd, trzeba sprawdzić, jakiego napięcia wymaga dane urządzenie, bo bardzo często spotkać się można z zasilaniem trójfazowym (3x400V) i od układu instalacji zależeć będzie czy dysponujemy takim gniazdem, lub czy mamy możliwość jego podłączenia. Mniejsze piece to oczywiście mniejsze zasilanie – typowe 230V wystarczy, gdy nie potrzebujemy dużego urządzenia. Tak samo wygląda sytuacja z piecami gazowymi – najpierw należy upewnić się, czy mamy dostęp do przyłącza gazu, a dopiero później dokonajmy zakupu urządzenia. Koszt budowy instalacji gazowej nie należy do małych, dlatego dobrze jest najpierw dokładnie porównać możliwości lokalu.

Dobierz piec do potrzeb swojego lokalu

Ilość dań serwowanych w ciągu dnia, ich różnorodność oraz czas do wydania określonej liczby posiłków to kwestia mająca wpływ właśnie na wielkość pieca, czyli ilość półek w komorze wewnętrznej, a co za tym idzie ilość pojemników GN (Gastro Norm – standard, określający rozmiary pojemników wykorzystywanych w gastronomii) oraz blach, które możemy wstawić. Standardowo piecie konwekcyjno-parowe zawierają od 4 do nawet 20 półek, a na każdej z nich ustawić można pojemnik z inną potrawą.

Funkcje pieca, które ułatwiają pracę każdego lokalu

Wybór urządzenia, które odpowie na potrzeby nasze i naszych klientów, ułatwi sprawdzenie, które obecne już w kuchni sprzęty są w największym stopniu obciążone pracą. Przykładowo – jeśli dużo smażymy, frytkownicę czy patelnię zastąpić można właśnie piecem. Nowoczesne produkty pozwalają nie tylko zaprogramować według kolejnych kroków proces pieczenia, ale również zapamiętują te ustawienia, co przyspiesza pracę w przyszłości. Jeśli chodzi o funkcje pieca, to podstawową będzie zakres regulacji temperatury – zazwyczaj wartość maksymalna to 180 stopni Celsjusza, chociaż mocniejsze sprzęty osiągają nawet do 250 stopni -  i wilgotności, oraz czy posiada wentylację i czy można zmienić kierunek jej obrotu.

Nowoczesne piece gastronomiczne umożliwiają wiele więcej. W ofertach sklepów z wyposażeniem gastronomii spotykamy się z urządzeniami posiadającymi funkcje: automatycznego mycia, wgrywania programów pracy z USB, szybkiego nagrzewania oraz schładzania lub sondy, dzięki której można sprawdzić temperaturę mięsa.

Materiał wykonania

Jak w przypadku każdego specjalistycznego urządzenia czy narzędzia, kluczową kwestią jest materiał wykonania. Obudowa pieców konwekcyjno-parowych zwykle produkowana jest ze stali nierdzewnej, dzięki czemu nie są one narażone na korozję, zadrapania czy zarysowania. Drzwi wykonuje się z grubego szkła, zapobiegającego wydostawaniu się ciepła na zewnątrz i tym samym oszczędzającego zużycie energii lub gazu, i jednocześnie pozwalającego na obserwowanie potraw w trakcie obróbki termicznej.

Doświadczenie załogi – czy każdy poradzi sobie z obsługą pieca?

Coraz więcej kucharzy nie wyobraża sobie pracy w restauracji nieposiadającej pieca konwekcyjno-parowego w swoim wyposażeniu. Ci, którzy wcześniej mieli przyjemność pracy z takimi urządzeniami, nie wyobrażają sobie funkcjonowania bez nich, a zalety są oczywiste. Piec może zastąpić wiele innych sprzętów: patelnie, garnki, frytkownice, płyty grillowe, piekarniki, oszczędza też miejsce w kuchni, czas przygotowania poszczególnych dań, wodę i prąd lub gaz. Jednak zdarzają się również kucharze, którzy wcześniej nie mieli okazji zetknąć się z takim urządzeniem. Wtedy, w trakcie zakupu, należy zwrócić uwagę na to, czy producent organizuje szkolenia z obsługi i funkcjonalności pieca – biorąc pod uwagę kolejne ulepszenia, na takie szkolenie pojechać powinni wszyscy pracownicy. Wprawdzie piece wyposażone są w czytelne panele sterujące i nie zawsze nauka obsługi równoznaczna jest z kilkoma godzinami spędzonymi nad instrukcją, lecz jeśli nowy sprzęt pojawia się w szczycie sezonu, pracownicy zwyczajnie nie mają możliwości czasowych na naukę samemu.

Cena, czyli jaki budżet powinniśmy przeznaczyć na zakup pieca?

Przedział cenowy takich urządzeń jest naprawdę duży, bo waha się od 5 do nawet 90 tysięcy złotych. Wszystko to zależy od parametrów, funkcji i wielkości samego urządzenia oraz – jak w przypadku każdego produktu na rynku – od marki. Czasem warto zapłacić więcej, lecz postawić na sprawdzony przez innych restauratorów sprzęt, wyprodukowany przez firmę obecną w branży od pokoleń. Dobrą okazją do przetestowania różnego rodzaju pieców gastronomicznych są targi, podczas których mamy okazję porozmawiać z handlowcami, obejrzeć pokazy profesjonalnych kucharzy, a niekiedy samemu wypróbować urządzenia.

Wybór pieca konwekcyjno-parowego to nie jest prosta decyzja, jednak po odpowiedniej analizie i przy pomocy doświadczonego szefa kuchni, zakup powinien przejść szybko i bez komplikacji.

Akcesoria i pasujące produkty
Zostaw komentarz
Zostaw odpowiedź
Proszę zaloguj się, aby opublikować komentarz.

Menu

Ustawienia

Szukaj

Stwórz darmowe konto, aby zapisać ulubione produkty.

Zaloguj się

Utwórz bezpłatne konto, aby korzystać z listy życzeń.

Zaloguj się