Kliknij, aby zobaczyć więcej produktów.
Nie znaleźliśmy produktów.

Jak wybrać idealną szafę chłodniczą?

Wysłany dnia:7 miesiące temu przez
Ulubione0

Urządzenia chłodnicze, do których należą między innymi szafy chłodnicze, to profesjonalny sprzęt, bez jakiego nie obędzie się żaden lokal gastronomiczny. Niezależnie od wielkości prowadzonego przez nas biznesu, wyposażenie kuchni zawsze powinno cechować się bardzo dobrą jakością i spełniać potrzeby kucharzy oraz klientów. Jeśli stoisz przed wyborem szafy chłodniczej, to ten wpis przygotowaliśmy właśnie dla Ciebie – pomożemy Ci wybrać idealną szafę chłodniczą.

Podstawowe aspekty: pojemność i wymiary

Pojemność i wymiary szafy chłodniczej to pierwsze cechy, które powinniśmy ustalić, w zależności od potrzeb naszej restauracji. Im większy wybór dań w menu oraz im więcej gości, tym większa szafa powinna stać w kuchni. Jeśli nasz biznes to tylko niewielki bar lub pub, którego główny przychód opiera się na sprzedaży napojów, wystarczy niewielka szafa, wymiarami dobrana pod blat. Pojemność to kolejny parametr, zależny od potrzeb. Ważne jest tu też rozmieszczenie półek i możliwość regulacji ich wysokości oraz przystosowanie do pojemników GN.

Klasa energetyczna i klimatyczna

Pojęcie klasy energetycznej znane jest każdemu, ponieważ charakteryzuje również sprzęty AGD, których producenci prześcigają się, dodając kolejny „+” w klasach A. Zawsze warto sięgać po urządzenia o jak największej wydajności energetycznej, bo wiąże się to z obniżeniem kosztów prądu – wybierajmy szafy chłodnicze klasy A+ lub wyższej. W dłuższej perspektywie czasowej zauważalne jest znaczne obniżenie kosztów stałych, właśnie dzięki sprzętom o wysokiej klasie energetycznej.

Klasa klimatyczna to parametr, określający warunki, w jakich może stać szafa: zakres temperatury oraz poziom wilgotności otoczenia. Tę cechę dobieramy więc w zależności od tego, czy szafa chłodnicza będzie stała w kuchni, czy może w piwnicy. Dla właścicieli barów i pubów, którzy planują umieścić szafę pod blatem baru, bardzo istotny będzie też poziom hałasu – natężenie dźwięku, z jakim pracuje urządzenie – im mniej decybeli, tym lepiej.

Drzwi – przeszklone czy nie?

Zastanów się nad formą drzwi - do wyboru mamy metalowe oraz przeszklone. Te pierwsze występują najczęściej w modelach mrożących, są idealne do przechowywania produktów wymagających utrzymania bardzo niskich temperatur, o ile nie planujemy ich zbyt często otwierać. Szafy z drzwiami przeszklonymi mogą być używane zarówno w kuchniach gastronomicznych, jak i np. sklepach spożywczych, w których ważne jest eksponowanie towaru. W restauracjach natomiast widoczność produktów pozwala na lepszą organizację pracy, bo od razu widać, co znajduje się w środku. To też wiąże się z oszczędnością energii – widząc, że potrzebnego artykułu nie ma w środku, nie otwieramy niepotrzebnie szafy. Zbyt częste uchylanie drzwi wpływa na zmianę temperatury we wnętrzu, a to może skrócić świeżość produktów.

Innowacyjne rozwiązania, które ułatwią pracę

Postęp technologiczny sięga również urządzeń chłodniczych, które coraz częściej charakteryzują się innowacyjnymi rozwiązaniami i dzięki temu usprawniają pracę kucharzy. Przydatne będą takie funkcje jak dynamiczny układ chłodzenia, który w porównaniu do statycznego pozwala na jednorodny rozkład temperatury w całej szafie – zmiany mogą wynosić 1-2 stopnie Celsjusza, a nie jak w modelu statycznym 5-6 w zależności od wysokości półki.

Niezwykle praktyczny jest też szeroki zakres regulacji temperatur, dzięki któremu dokładnie ustalimy warunki, w jakich przechowujemy produkty, a to pozwoli na zachowanie ich świeżości i nienagannego wyglądu.

Do ciekawych funkcji dodatkowych zaliczyć trzeba nożne otwieranie drzwi szafy, bardzo przydatna cecha urządzenia, zwłaszcza jeśli ma ono stać w kuchni lokalu gastronomicznego, gdzie często obie ręce są zajęte i otwarcie nogą usprawni pracę.

Zamknięte drzwi szafy chłodniczej to podstawa jej prawidłowego funkcjonowania, jednak bardzo często zamykamy chłodziarkę w pośpiechu, lekkim pchnięciem drzwiczek, co nie zawsze wystarcza. Dlatego też powstały: zawiasy z samodomykaczami oraz alarm otwartych drzwi, chroniące produkty znajdujące się wewnątrz komory chłodniczej przed wyższą temperaturą.

Wybór szafy chłodniczej w dużej mierze zależy od potrzeb i wielkości lokalu gastronomicznego, w którym ma służyć urządzenie. Jego cechy dodatkowe mają duży wpływ na cenę końcową, jednak stanowią też ważny czynnik w usprawnieniu pracy, a to może zwiększyć przychody naszej restauracji.

Akcesoria i pasujące produkty
Zostaw komentarz
Zostaw odpowiedź
Proszę zaloguj się, aby opublikować komentarz.

Menu

Ustawienia

Szukaj

Stwórz darmowe konto, aby zapisać ulubione produkty.

Zaloguj się

Utwórz bezpłatne konto, aby korzystać z listy życzeń.

Zaloguj się