Kliknij, aby zobaczyć więcej produktów.
Nie znaleźliśmy produktów.

Mocne strony porcelany gastronomicznej

Wysłany dnia:6 miesiące temu
Ulubione0

Trwała i odporna

W dużym stopniu o trwałości porcelany decyduje organiczna materia, z której się ją wytwarza. To wykazujące dużą plastyczność rodzaje gliny, krzemień, kaolin oraz skaleń. Czasem także przewija się kwarc oraz żywica. Z kombinacji tak wartościowych komponentów powstaje wysoko notowana w branży porcelana Rak, Fine Dine czy też francuska porcelana Revol. Cechuje ją maksymalny poziom trwałości, bo proces wypalania odbywa się w niezwykle wysokich temperaturach, przez co każde naczynie staje się nadzwyczaj odporne na wyszczerbienia i zarysowania. Ma zatem wszelkie predyspozycje ku temu, aby skutecznie oprzeć się uszkodzeniom w codziennych potyczkach. Gwarancja na wybrane linie porcelany jest dzisiaj obowiązującym standardem. Warto nadmienić, że obok tradycyjnej porcelany istnieją także inne materiały o zbliżonych właściwościach, które można wziąć pod uwagę. Taka jest Zastawa Zenix, wykazująca się trzykrotnie większą odpornością na uszkodzenia czy też oryginalny kompozyt kamionki Earth Colours Fine Dine.

Bankietowa i à la carte

Nad jej koncepcją pracuje zazwyczaj utalentowany zespół, w którym poza projektantami i technologami są również Szefowie Kuchni. Ci ostatni znają temat od podszewki i testują nowe rozwiązania. Porcelana bankietowa codziennie poddawana jest najwyższej próbie, a przy tym jest wdzięczna kanwą dla pysznego jedzenia. Nie ma lepszej materii, która tak perfekcyjnie podkreśla wartość dań ciepłych i wydobywa nuty smakowe dań à la carte.

Kompatybilna ze sprzętem gastronomicznym

Rzec by można, że porcelana świetnie współpracuje z wyposażeniem lokali gastronomicznych. Nie może być inaczej. W przypadku permanentnego używania setek naczyń, szkła i innego sprzętu kuchennego. Stąd wzięła się koncepcja takich kształtów i form, które pozwalałyby na inteligentne przechowywanie, czyli sztaplowanie. Producenci zadbali tez i o to, aby mycie w zmywarkach przemysłowych, gdzie działa chemia, a mycie jest krótkie, ale intensywne, przywracało naczynia do idealnego stanu pierwotnego. Wybrane marki bez problemu wytrzymują do 2000 cykli. Gros naczyń można umieszczać w kuchenkach mikrofalowych i piecach konwekcyjno – parowych do finishingu. Istnieją też wybrane linie porcelany przeznaczone do zapiekania.

Elegancka i uniwersalna

Może być minimalistyczna w formie i stonowana kolorystycznie, ważne aby była po prostu adekwatna do wnętrza. Raczej nie powinna go zdominować, dlatego tak wielkim powodzeniem cieszą się wytworne i świetnie wyglądające w każdym oświetleniu kolory bieli i ecru. Matowa lub na „wysoki połysk”, dlaczego nie, chciałoby się powiedzieć. Nie ma tu jedynie słusznej konwencji. W ostatnim czasie sporo mówi się o sztuce kulinarnej, a Szefów Kuchni mianuje artystami. Jak zwykle zwycięża zdrowy rozsądek, ale gdy przy tym trwałość i dobre wzornictwo jest priorytetem to jest to najlepsza droga do sukcesu.

Zostaw komentarz
Zostaw odpowiedź
Proszę zaloguj się, aby opublikować komentarz.

Menu

Ustawienia

Szukaj

Stwórz darmowe konto, aby zapisać ulubione produkty.

Zaloguj się

Utwórz bezpłatne konto, aby korzystać z listy życzeń.

Zaloguj się