Kliknij, aby zobaczyć więcej produktów.
Nie znaleźliśmy produktów.

Czego oprócz dobrej kawy potrzebuje profesjonalny barista

Wysłany dnia:8 miesiące temu
Ulubione0

1, 2, 3 ! – grupowy ekspres do gastronomii

Po pierwsze, profesjonalne ekspresy do kawy zapewniają optymalne warunki parzenia (temperatura, ciśnienie, czas), a po drugie są wydajne. Dla przykładu, ekspresy trzygrupowe są tak wydajne, że w ciągu godziny przyrządzają 300 kaw. Przyjmuje się, że 1 grupa przygotowuje do 100 porcji kawy. Tego typu profesjonalne ekspresy, to niezawodne urządzenia do ciągłej pracy. Są wyposażone w miedziane bojlery odpowiedzialne za ciągłą podaż wody w temperaturze 90 – 97°C. Pozwalają również w pełni rozwinąć skrzydła bariście, który może przygotować absolutnie wszystkie rodzaje i warianty kawy.

Wiele modeli profesjonalnych ekspresów posiada również inne funkcje, ułatwiające pracę baristom, takie jak: automatyczne włączanie urządzenia lub kontrola temperatury bojlera przez wyświetlacz. Niektóre modele mają wbudowane młynki do kawy oraz podstawy pod ekspres z szufladą na wytłoki.

Młynek do kawy nadaje ton ekstraktowi

To nieoceniony asystent baristy, bo to właśnie on ma bezpośredni wpływ na smak i rewelacyjną jakość ekstraktu. Kawa, której używa się do ekspresu powinna być zmielona, ale nie wcześniej niż pół godziny przed zaparzaniem. W innym przypadku traci aż kilkadziesiąt procent walorów. Grubość mielenia wpływa na szybkość jak i poziom ekstrakcji. Młynek równa się moc kawy. Dlatego wybór odpowiedniego urządzenia nie może być przypadkowy. Młynki do kawy przeznaczone dla gastronomii nie tylko pozwalają na ustawienie wspomnianej już grubości mielenia, ale też gwarantują ciągły czas pracy.

Trudno nie zgodzić się z opinią, że odpowiednie akcesoria baristy decydują o tym czy wrócimy jeszcze do kawiarni. Bez nich nie byłoby ani cappuccino, ani nawet przyrządzonego zgodnie ze sztuką espresso. Wytrawny barista potrafi doskonale wyczuć nastrój i przygotować kawę dokładnie taką, jakiej sobie zażyczymy. Na efekt finalny decydujący wpływ mają też rzeczone już akcesoria. Przybliżamy te najważniejsze:

Dzbanek do spieniania mleka

Najwyższe noty zbierają profesjonalne dzbanki ze stali nierdzewnej. Dzięki dobrze zaprojektowanej konstrukcji stają się bardzo precyzyjne. Manipulowanie nimi odbywa się bez najmniejszego trudu. Są lekkie i po prostu wygodne.

Tamper i mata

Tamper ubija zmieloną kawę w portafiltrze. Powinien być solidny i dopasowany do średnicy sitka. Im lepiej go dopasujemy, tym szybciej i sprawniej ubijemy kawę również blisko brzegów. Ponieważ czynność wymaga precyzji i konkretnego nacisku dobrze jest wybrać tamper z odpowiednio wyprofilowany uchwytem. Mając na względzie fakt, że idealnie ubita kawa przekłada się na perfekcyjne espresso. Opieranie kolby na blacie nie jest dobrym pomysłem. Łatwo go w ten sposób zniszczymy. Używając specjalnej maty pod tamper można łatwo rozwiązać ten problem.

Odbijak

Najczęściej to niewielkie pojemniki ze stali nierdzewnej z silikonowa poprzeczką. Są stabilne i praktyczne. Ułatwiają sprawne opróżnianie wilgotnych fusów. Niekiedy można spotkać ich bardziej ekskluzywne, drewniane wersje z wyjmowanym wkładem z tworzywa. Dobrym rozwiązaniem są również specjalnie skonstruowane odbijaki z szufladą pod młynek.

Szczotki i pędzle

Oba akcesoria utrzymują ekspres w czystości. Zazwyczaj szczotki do ekspresu mają nylonowe włosie i dla ułatwienia czynności czyszczenia długi i wygodny uchwyt lub okrągły kształt. Kolbę najlepiej czyszczą płaskie pędzle z naturalnym włosiem. Wszystkie mają za zadanie, poza higieną, utrzymywać urządzenie w bardzo dobrym stanie technicznym i pełnej gotowości do intensywnej pracy.

Zestaw do Latte art

Profesjonalny barista zdziała prawdziwe cuda przy użyciu zaledwie trzech, ale za to bardzo precyzyjnych przyrządów i ma swój ulubiony zestaw do latte art. Końcówki o odpowiednim kształcie pozwalają wyczarować najbardziej fantazyjne esy floresy. Natomiast na domowym poletku sprawdzą się pisaki do latte art Monin. Poza pięknymi wzorami „podbiją smak” kawy i dostarczają dozy świetnej zabawy przy tworzeniu dekoracji.
Wszystkie te urządzenia i akcesoria jak również uśmiech na twarzach baristów powodują, że zawsze wracamy do tych miejsc, gdzie jest najlepsza kawa. I z chęcią obserwujemy jak powstaje kawy czar.

Zostaw komentarz
Zostaw odpowiedź
Proszę zaloguj się, aby opublikować komentarz.

Menu

Ustawienia

Szukaj

Stwórz darmowe konto, aby zapisać ulubione produkty.

Zaloguj się

Utwórz bezpłatne konto, aby korzystać z listy życzeń.

Zaloguj się