Kliknij, aby zobaczyć więcej produktów.
Nie znaleźliśmy produktów.

Jaki sprzęt do wyrobów cukierniczych warto wybrać

Wysłany dnia:5 miesiące temu
Ulubione0

Piece piekarniczo – cukiernicze

Istotą ich działania jest technologia konwekcyjno – parowa, która gwarantuje bardzo zadowalający efekt wypieku. Z tym urządzeniem nie trzeba „budować” całej infrastruktury piekarniczej, bo wystarczy praktycznie jedno urządzenie. Co więcej ze względu na zasilanie elektryczne oraz niewielkie wymiary można zainstalować je niemal wszędzie. Wszystkie piece są proste w obsłudze i nie wymagają bardzo zaawansowanego poziomu umiejętności z zakresu cukiernictwa lub piekarnictwa. Pracownicy odpowiedzialni za wypieki szybko opanowują informacje z zakresu obsługi, a ich „dzieła” mają zawsze tę samą świetną jakość. Tak wysoce zadowalające rezultaty są możliwe, bo nowoczesne piece piekarniczo - cukiernicze działają tak, aby podczas całego cyklu pieczenia równomiernie rozprowadzać obieg powietrza. Kluczem do pełnego sukcesu jest także wyposażenie tych urządzeń w funkcję naparowania. Wiadomo jak ważne dla jakości ciast i pieczywa jest nawilżanie. Nie wgłębiając się w szczegóły warto podkreślić, że ta generacja pieców otworzyła nowe możliwości przed branżą, a piece piekarniczo – cukiernicze są w zasięgu możliwości nawet niewielkiej cukierni. Nie mówiąc już o tym jak często tego typu piece pojawiają się w restauracjach z ambicjami wypiekania własnych ciast czy bułeczek.

Komory wzrostowe (garowniki)

Te urządzenia to remedium na odwieczne pytanie czy ciasto wyrośnie czy też zachowa się kapryśnie i odmówi współpracy. Garownik zdejmuje ciężar z barków piekarza i pozwala na zaingerowanie w proces w taki sposób, że ciasto wyrasta bez niespodzianek Najlepiej sprawdzają się urządzenia proste w obsłudze i jak najbardziej wydajne. Dzięki niemu można we właściwy sposób regulować produkcję wypieków i zdecydowanie przyspieszyć proces wyrastania ciasta, gdy zachodzi taka potrzeba. Na większą skalę wymagałoby to wielu starań, a tak jedno inteligentne urządzenie umiejętnie zarządza procesem w optymalnych warunkach. Uwzględnia wilgotność i cyrkulację powietrza oraz temperaturę.

Najważniejsze rodzaje mikserów

Pozycją obowiązkową na liście niezbędnych sprzętów są miksery. Warto zastanowić się czy spośród wielu modeli wystarczą miksery uniwersalne czy też potrzebne będą też miksery spiralne (miesiarki). W przypadku przewagi wyrobów piekarniczych tylko te ostatnie bez trudu sprostają codziennym wyzwaniom, a dodatkowo będą żelaznym wsparciem do wyrobu wymagającego ciasta drożdżowego lub ciast kruchych.
Dokonując wyboru najlepiej kierować się trwałością i wydajnością sprzętu, bo to one bezpośrednio przekładają się na szybkość i nakład pracy, a tym samym na zyski. Sprzęt, który będzie zawodził, ulegając często awariom, czy też sprzęt mało wydajny nie mogą mieć racji bytu. Poza tym liczy się komfort użytkowania i szybkie mycie. Jeśli dodatkowo urządzenie jest solidnie wykonane i ma dostosowaną do potrzeb pojemność, to oznacza, że jego wygodna eksploatacja będzie warta poniesionych nakładów. Natomiast inną rzeczą jest stworzenie takiej kombinacji urządzeń, aby zdywersyfikować ofertę wyrobów, ale też wyposażyć się w sprzęt, który na pewno będzie wykorzystany.

Witryny gastronomiczne

Są jak „wisienka na torcie” i to na nich spoczywa cały ciężar takiego zaprezentowania słodkości, aby każdy, kto pojawi się w cukierni łaknął ich już od progu. Jeśli przy tym ładnie „zagrają” z wystrojem lokalu będzie to idealna sytuacja. Naprawdę jest w czym wybierać, bo oferta urządzeń jest bardzo bogata. Ze względu na funkcję chłodzenia, witryny gastronomiczne zapewniają optymalne warunki do przechowywania ciast z masą i kremem oraz tortów. Mogą to być witryny o standardowym kształcie lub stosunkowo niewielkie, ale przyciągające wzrok, witryny chłodnicze okrągłe z oświetleniem LED z obu stron. Efekt takiej ekspozycji – murowany.


Pełne wyposażenie cukierni to znacznie więcej więcej niż tylko „nasz zestaw”, bo wyrabianie ciasta wymaga aranżacji zaplecza w pozostałe elementy, między innymi w stoły chłodnicze oraz inne meble. Niezbędny jest również zasób drobniejszego sprzętu, z którym cukiernia funkcjonuje po prostu jak „po maśle”.

Zostaw komentarz
Zostaw odpowiedź
Proszę zaloguj się, aby opublikować komentarz.

Menu

Ustawienia

Szukaj

Stwórz darmowe konto, aby zapisać ulubione produkty.

Zaloguj się

Utwórz bezpłatne konto, aby korzystać z listy życzeń.

Zaloguj się