Kliknij, aby zobaczyć więcej produktów.
Nie znaleźliśmy produktów.

Czym kierować się przy wyborze szkła gastronomicznego ?

Wysłany dnia:5 miesiące temu
Ulubione0

Szeroka oferta produktów, czyli jakie jakie rodzaje szkła są niezbędne?

Tak jak nie podamy dania na nieodpowiednim talerzu, tak i każdy napój wymaga odpowiedniej oprawy. Tu dochodzimy do sedna sprawy, bo dla gastronomii liczy się to, aby producent zapewniał rozbudowaną ofertę. W praktyce sprowadza się to do zapewnienia sobie jednego lub co najwyżej dwóch producentów, którzy oferują ciekawy i zróżnicowany wybór każdego rodzaju szkła. Mamy wówczas gwarancję, że nowa karta win nie spowoduje rewolucji i ewentualnie wystarczy domówić linię kieliszków od naszego dostawcy. Dlatego warto pozostawić sobie furtkę i bardzo szybko domówić, wyszukane w formie kieliszki do wina, kieliszki do drinków lub szklanki do piwa. Nie jest to najważniejsze kryterium, ale warto mieć je na uwadze.

Szkło gastronomiczne zawsze powinno być trwałe

Aktualna technologia produkcji szkła pozwala na produkcję szklanek czy też pucharków o bardzo wysublimowanych kształtach. Dzięki nowoczesnym patentom, nie tracą one zbytnio ani na swojej lekkości, ani na tak przecież pożądanej w przypadku kieliszków transparentności. Najbardziej trwałe i jednocześnie bezpieczne szkło powstaje, w zależności od producenta, przy zastosowaniu technologii częściowego lub całkowitego procesu hartowania. To jednak nie wszystko. Gastronomia ceni sobie szkło, które pomimo wielokrotnego mycia w zmywarce nie stanie się matowe lub co gorsza będą na nim widoczne rysy. Właściwe szkło cechuje maksymalna odporność na uszkodzenia typu mechanicznego, jak i szok termiczny. Wielu sytuacji granicznych dałoby się uniknąć stosując odpowiedni serwis, na przykład standardem powinno być podawanie i zbieranie szkła na tace. Istotne jest również przestrzeganie zasad mycia w szkła w specjalnie do tego przeznaczonych i wygodnych koszach do mycia szkła. Te proste tricki mają znaczące przełożenie na redukcję „stłuczek” podczas codziennej pracy.


Co prawda przy porcelanie szkło jest tłem, niemniej jednak tworzy pełen obraz stołu w restauracji, a ten powinien być wyjątkowy.

Zostaw komentarz
Zostaw odpowiedź
Proszę zaloguj się, aby opublikować komentarz.

Menu

Ustawienia

Szukaj

Stwórz darmowe konto, aby zapisać ulubione produkty.

Zaloguj się

Utwórz bezpłatne konto, aby korzystać z listy życzeń.

Zaloguj się