Charakterystyka gobletu 250 ml Gibraltar
- z przejrzystego szkła sodowego
- gwarancja Dura Tuff
- powstaje w opatentowanej technologii
- 2000 cykli mycia bez matowienia
- mycie w zmywarce
- pojemność 250 ml
- wysokość 159 mm
- średnica 79 mm
- wysoka odporność na szok termiczny i mechaniczny
- pasuje kosz Cambro 30S638
Goblet Gibraltar ma kształt tradycyjnego kielicha na niskiej nóżce. Pojemność gobletu to 250 ml, wysokość 159 mm, a średnica 79 mm. Materiałem jest mocne szkło sodowe bez ołowiu. Górna część gobletu została poddana procesowi Dura Tuff, który zwiększa odporność na uderzenia i szok termiczny. Przy stłuczeniu powstaną duże, nieostre kawałki szkła. W gobletach serwujemy soki lub wodę. Można go myć w zmywarce bez ryzyka zmatowienia.
Do tego gobletu pasuje kosz Cambro przeznaczony do mycia i przechowywania szkła 30S638.
Bezpieczeństwo i trwałość gobletów Libbey w technologii Dura Tuff
Specjaliści z Libbey dysponują nowoczesną technologią Dura Tuff. To ona zapewnia większa odporność przed szokiem termicznym i uszkodzeniami mechanicznymi. Szkło najpierw jest podgrzewane do 650 °C. Następnie schładzane. Szkło w pełni hartowane tłucze się jakby wybuchło. Pojawia się mnóstwo małych, bardzo ostrych odprysków szkła. Mogą one rozpryskiwać się na dużej przestrzeni. Niestety mogą przemieścić się na dużą odległość. A Dura Tuff redukuje odpryskiwanie i pękanie. Powstają duże kawałki stłuczonego szkła. Jest ono bezpieczne dla gastronomii.
Zalety szkła sodowego
Korzystają z niego chętnie profesjonaliści. Bo jest mocne i bardzo przejrzyste. Spotykamy się z nim w domach. Ma wiele zalet. Jest:
- Trwałe (wytwarzane w procesie prasowania)
- Lekkie
- Na jego powierzchni nie utrzymują się osady
- Łatwy do umycia i utrzymania czystości
- Może być poddane recyklingowi
Ochrona szkła przed szokiem termicznym gwarantuje długie użytkowanie
Zmiany temperatury powodują pękanie szkła. Najlepiej korzystać ze szkła w temperaturze pokojowej. I wdrożyć zasady:
- Unikanie wlewania zimnej wody lub lodu do gorącego szkła
- Przed nalaniem wrzątku do szklanek najpierw przepłukanie szkła ciepłą wodą
- Nie umieszczanie od razu do zmywarki szkła, w którym były napoje z lodem
- Podczas polerowania kieliszków trzymanie za czaszę (nie za stopkę)
Odpowiednie użytkowanie przedłuża żywotność szkła Libbey
Kilka sprawdzonych rad uchroni naszą kieszeń przed stratami. Oto sugestie Libbey:
- Do zbierania szkła ze stołu zawsze używać tacy
- Unikać noszenia szkła w dłoni – stykające się krawędzie powodują wyszczerbienia
- Przed ustawieniem na tacy posortować pod względem wielkości i unikać zbyt dużej ilości
- Lód nakładać plastikową szufelką nigdy szklaną lub metalową
- Nie sztaplować jeśli nie są do sztaplowania
- Na wieszakach barowych kieliszki nie mogą stykać się ze sobą
- Na bieżąco eliminować wyszczerbione szklanki lub kieliszki
Odpowiednie mycie i przechowywanie szkła
Szkło powinno być myte w koszach. Również po umyciu najlepiej aby od razu trafiło do specjalnych koszy.
Światowa renoma Libbey
Libbey tworzy dla profesjonalistów najlepsze szkło na rynku. Ma liczne referencje sieci hoteli. Wśród nich Marriot, Hilton i Sheraton.
Opis
- Materiał ogólnie
- szkło
- Pojemność ml
- 250 ml
- Wysokość [mm]
- 159 mm
- Pakowane po
- 36 szt.
- Średnica [mm]
- 79 mm
- Zastosowania
- można myć w zmywarce