Charakterystyka szklanki do shakera Libbey
- Pojemność 470 ml
- Pasuje do metalowych czy stalowych shakerów o pojemności 800 ml
- Z przejrzystego szkła sodowego
- 2000 cykli mycia bez matowienia
- Mycie w zmywarce
- Wysoka odporność na szok termiczny i mechaniczny
Uniwersalna o klasycznym wyglądzie szklanka do shakera to produkt wysokiej jakości, w którego tworzeniu brali udział utalentowani desingnerzy wspierani przez najlepszych barmanów. Wszystko po to, aby stworzyć produkt idealnie przydatny do pracy przy barze. Naczynie jest uzupełnieniem stalowych lub metalowych shakerów bostońskich jednoczęściowych o pojemności 800 ml. Ma tradycyjny design i wykonana jest z wysokiej jakości szkła. Szklanka jest trwała, praktyczna i zrobiona ze szkła dedykowanego do gastronomii, dzięki swoim walorom zarówno estetycznym, jak i wytrzymałościowym.
Zalety szkła sodowego:
- jest bezołowiowe, a duża przejrzystość nadaje mu piękny wygląd;
- trwałe (wytwarzane w procesie prasowania);
- lekkie;
- na jego powierzchni nie utrzymują się osady;
- łatwe do umycia i utrzymania czystości;
- po zużyciu nadaje się do recyklingu.
Zasady użytkowania szkła
Szkło poddawane dużym zmianom temperatur traci trwałość. Powierzchnie pod wpływem zmiany temperatur pękają. Dobrze jest wdrożyć poniższe zasady, aby uniknąć stłuczek i wydłużyć żywotność szkła Libbey:
- Korzystać ze szkła o temperaturze pokojowej.
- Unikać wlewania zimnej wody lub lodu do gorącego szkła.
- Przed nalaniem wrzątku do szklanek najpierw przepłukać szkło ciepłą wodą.
- Nie wkładać od razu do zmywarki szkła, w którym były napoje z lodem.
Poza unikaniem różnic związanych z temperaturą o szkło powinno się dbać również w inny sposób. Poniżej przedstawiamy kilka zaleceń, które z pewnością przydadzą się każdemu użytkownikowi:
- podczas polerowania kieliszków trzymać je za czaszę (nie za stopkę);
- do zbierania szkła ze stołu zawsze używać tacy;
- unikać noszenia szkła w dłoni – stykające się krawędzie powodują wyszczerbienia;
- przed ustawieniem na tacy posortować pod względem wielkości i unikać zbyt dużej ilości;
- lód nakładać plastikową szufelką nigdy szklaną lub metalową;
- nie sztaplować, jeśli nie są do sztaplowania;
- na wieszakach barowych kieliszki nie mogą stykać się ze sobą;
- na bieżąco eliminować wyszczerbione szklanki lub kieliszki.
Odpowiednio myte i przechowywane szkło służy znacznie dłużej. Szkło ściśnięte na małej powierzchni łatwo się tłucze. Rozwiązaniem jest trzymanie go w koszach również podczas mycia. Mycie powinno odbywać się w koszach odpowiednich do rodzaju szkła. Podczas mycia nie należy wkładać sztućców do szklanych naczyń. Umyte szkło należy przechowywać w koszach do szkła.
Opis
- Materiał ogólnie
- szkło
- Pojemność ml
- 470 ml
- Zastosowania
- można myć w zmywarce