Niezwykle aromatyczny syrop o smaku słodkich pierniczków belgijskich kusi bogactwem tradycyjnych, korzennych przypraw. Dominują w nim aromaty kardamonu i goździków oraz cynamonu. Dodawanie go do ciast i kawy, a także do herbaty i koktajli to czysta przyjemność.
Przed dniem Świętego Mikołaja, w północnej Francji, Belgii i Holandii piecze się korzenne ciasteczka Speculoos. Są cieńsze i bardziej przypominają herbatniki, niż nasze pierniczki. Powierzchnia ciastek często jest udekorowana ornamentami. Są bardzo słodkie i aromatyczne. Zawierają całe mnóstwo korzennych przypraw: gałki muszkatołowej, goździków, cynamonu, kardamonu, imbiru i białego pieprzu.
W syropie Monin odnajdujemy bogactwo smaku tych wyśmienitych ciasteczek. Po otwarciu butelki natychmiast poczujemy bukiet kuszących korzennych przypraw, wystarczy wlać odrobinę do kawy, herbaty lub ciasta.
Receptura kawy smakowej:
• 1 espresso
• 20 ml Speculoos Monin
• Gorące mleko
Wlać espresso i syrop do szklanki, uzupełnić mlekiem do pełna