Niezwykle egzotyczny syrop hibiskus ma kolor głębokiej, rubinowej czerwieni oraz aromat owoców żurawiny i wiśni połączony z wytwornym smakiem herbaty z płatków hibiskusa. Nadaje wyrazisty charakter owocowym koktajlom z tropikalnym akcentem. Nie może go zabraknąć w aperitifach z winem musującym.
Syrop Monin z kwiatu hibiskusa świetnie pasuje do Martini. Warto dodać go do herbaty, lemoniady i koktajli. Roślina hibiskusa, zwana chińska różą, pochodzi z Dalekiego Wschodu. Tam też była bardzo ceniona za wyjątkowe walory smakowe i prozdrowotne, zwłaszcza oczyszczające organizm. Piękne kwiaty hibiskusa są jadalne. Najpierw czujemy na podniebieniu dominujący słodki smak, by nieco później pojawiła się jego lekko cierpka odsłona. Tak wyszukany smakowo hibiskus nie mógł nie trafić do oferty wyśmienitych syropów Monin.