Charakterystyka szklanki niskiej 110 ml Endeavor Libbey
- z transparentnego szkła sodowego
- gwarancja Dura Tuff®
- powstaje w opatentowanej technologii
- 2000 cykli mycia bez matowienia
- mycie w zmywarce
- pojemność 110 ml
- wysokość 76 mm
- średnica 69 mm
- niewielka waga
- wysoka odporność na szok termiczny i mechaniczny
- możliwość sztaplowania
- pasuje kosz Cambro 36S318
Hartowana, nieduża szklanka Endeavor jest z bardzo klarownego szkła sodowego. Ten rodzaj szkła nie ma w składzie ołowiu i jest bardzo trwały. Pojemność szklanki to 110 ml, wysokość 76 mm, a średnica 69 mm. Szklanka jest wykonana w technologii Dura Tuff® Libbey. Gdy zbije się utworzą się tylko duże i nieostre kawałki szkła. Jest uniwersalna, a przez to idealna dla branży Horeca. Można w niej serwować zarówno drinki np. tequillę, jak i espresso oraz finger food. Kształt szklanki podkreślono przewężeniem. Jest bardzo ergonomiczna. Można ją myć w zmywarce bez ryzyka zmatowienia. Szklanka Endeavor daje możliwość eksperymentowania z napojami i daniami. Jest doskonała dla wszystkich zwolenników nowoczesnych kulinariów.
Do tej szklanki pasuje kosz Cambro przeznaczony do mycia i przechowywania szkła 36S318.
Bezpieczeństwo i trwałość szklanek Endeavor Libbey w technologii Dura Tuff
Specjalistyczna technologia Dura Tuff dotyczy górnej części szkła. Hartowanie góry zmniejsza szok termiczny i mechaniczny. Ma 2 etapy. Pierwszy to podnoszenie do 650°C. Drugi to schładzanie. Powstaje bardzo odporne szkło. Produkty Dura Tuff są doskonalsze od hartowanych. Szkło w pełni hartowane tłucze się na wiele drobnych kawałków. Szkło Dura Tuff rozbija się na duże kawałki. Łatwo je znaleźć i uprzątnąć. Bez ryzyka skaleczenia.
Zalety szkła sodowego
To szkło nie ma ołowiu. Może być poddane recyklingowi (ekologiczne). Ma wiele zalet:
- Bardzo estetyczne – wysoka transparentność
- Trwałe (wytwarzane w procesie prasowania)
- Lekkie
- Łatwe do umycia i utrzymania czystości
- Nie gromadzi osadów
Ochrona szkła przed szokiem termicznym gwarantuje długie użytkowanie
W bardzo prosty sposób można uniknąć ryzyka zmiany temperatur. I zredukować zjawisko szoku termicznego. Wystarczy pamiętać o:
- Korzystaniu ze szkła o temperaturze pokojowej
- Unikaniu wlewania zimnej wody lub lodu do gorącego szkła
- Niewkładaniu od razu do zmywarki szkła, w którym były napoje z lodem
- Trzymaniu kieliszków podczas polerowania za czaszę (nie za stopkę)
Odpowiednie użytkowanie przedłuża żywotność szkła Libbey
Wystarczy:
- Zbierać szkło ze stołu na tacę
- Unikać noszenia szkła w dłoni – stykające się krawędzie powodują wyszczerbienia
- Sortować różne gabaryty szkła
- Nakładać lód plastikową szufelką
- Likwidować wyszczerbione egzemplarze
Odpowiednie mycie i przechowywanie szkła
- Zaopatrzyć lokal gastronomiczny w system koszy do szkła.
- Korzystać z koszy dopasowanych do mycia szkła w zmywarkach gastronomicznych.
- Po umyciu magazynować szkło w odpowiednich koszach.
Światowa renoma szkła Libbey
Idealne dla gastronomii. Zwłaszcza Dura Tuff. Szkło Libbey wytrzymuje intensywne użytkowanie. Linia Dura Tuff. Widywane w sieciach renomowanych hoteli: Hilton, Sheraton i innych.
Opis
- Materiał ogólnie
- szkło
- Pojemność ml
- 110 ml
- Wysokość [mm]
- 76 mm
- Pakowane po
- 12 szt.
- Średnica [mm]
- 69 mm
- Zastosowania
- można myć w zmywarce